Predsjednik Republike Hrvatske uručio Spomenice domovinske zahvalnosti djelatnicima MUP-a

Spomenicom domovinske zahvalnosti ove je godine odlikovano troje djelatnika Policijske uprave međimurske

U utorak, 29. rujna 2020. godine povodom Dana policije i blagdana njenog zaštitnika sv. Mihovila, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, uručio je djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, Spomenice domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu.

Ove godine 117 djelatnica i djelatnika MUP-a odlikovano je Spomenicom, a među njima i troje iz Policijske uprave međimurske: Marija Vrbanec (Služba zajedničkih i upravnih poslova), Vladimir Šmit (Operativno-komunikacijski centar policije) i Kristian Mlinarić (Postaja prometne policije Čakovec).

Hrvatska policija predstavlja stup osobne i opće sigurnosti svih građana Republike Hrvatske, svakodnevno obavljajući svoje zadaće zaštite javnog reda i mira, sigurnosti u prometu, suzbijanja kriminaliteta, nadzora državne granice te sprječavanja ilegalnih migracija.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako je ova godina bila prepuna izazova za sve, pa tako i za hrvatsku policiju. Pod okriljem Ministarstva unutarnjih poslova nalazi se i sustav civilne zaštite, koji je bio uvelike angažiran, pogotovo u vrijeme sprječavanja širenja epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj te saniranja posljedica zagrebačkog potresa.

„U svim tim aktivnostima, hrvatska policija postupala je odlučno, odgovorno i racionalno. Ona je danas integrirana u međunarodne okvire, ima vrlo dobru suradnju sa Europolom, Interpolom, FBI-jem i DEA-om, a kruna naših međunarodnih angažmana jest ispunjavanje uvjeta za članstvo u Schengenu te ulazak u Program izuzeća od viza sa Sjedinjenim Američkim Državama. Na tom putu nastavit ćemo i dalje ulaganjem u opremanje, u pravni okvir, zaštitu te podizanje standarda policijskih službenika“, dodao je ministar Božinović te zahvalio svim policijskim službenicima na svom kontinuiranom radu i doprinosu.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je kako policijska zadaća, pogotovo u dijelu zaštite državne granice nije nimalo lagana: „Međutim, imate moju podršku da čuvate hrvatsku granicu. Vama još jednom želim zdravlja, dobrih živaca i staloženosti te sretan Dan policije“, zaključio je predsjednik Milanović.

U ime svih nagrađenih, prisutnima se obratila glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić. „Svako priznanje koje dobijemo za svoj rad, ujedno je i poticaj da budemo kvalitetniji. U svakodnevnom radu obavljamo poslove, ne razmišljajući o nagradama, ali lijepo je kad je dobar i kvalitetan rad prepoznat. Nositi odoru hrvatske policije i biti svakodnevno na usluzi građanima Republike Hrvatske, osobni je izbor svakog od nas. Usudila bih se reći da je to više od poziva. Naš posao ne prestaje. Primiti nagradu jer ste svoju policijsku službu obavljali časno i uzorno, posebna je čast. Ona je nagrada, ali i veliki motiv da svakodnevne poslove obavljamo profesionalno, savjesno i kvalitetno, a to je ono što našim građanima i društvu treba“, zaključila je glasnogovornica Lolić te se zahvalila na ukazanom povjerenju i čestitala Dan policije svim kolegicama i kolegama, posebno onima koji su i današnji dan proveli na terenu radeći zahtjevne policijske poslove.

(tekst i foto: PU međimurska)