Poziv na promociju knjige „Sinovi svetog Josipa“ autora Tomislava Bašića

Udruga HVIDR-a JUG Čakovec i Udruga Vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja organizira predstavljanje knjige „Sinovi svetog Josipa“, ratno-memoarskog romana autora Tomislava Bašića koje će se održati u dvorani Matice hrvatske Čakovec, park Rudolfa Kropeka 2,  29. studenog 2018. godine u 18,00h.

 Tomislav Bašić, rođen 1973.g., dragovoljac je HOS-a i 113. Šibenske brigade, profesor povijesti i diplomirani povjesničar umjetnosti.

Pozivamo sve udruge proizašle iz Domovinskog rata i njihove članove i sve zainteresirane građane da prisustvuju promociji knjige.

„Roman Sinovi svetog Josipa, hrvatskog dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika HOS-a Tomislava Bašića, temeljen na njegovim sjećanjima, zbog autentičnosti likova i događaja ujedno je i memoarsko gradivo o Domovinskom ratu. Uz literarne odlike, to je njegova dodatna vrijednost jer je, uz primarne povijesne izvore, za utvrđivanje i istraživanje povijesnih činjenica iznimno važno prikupljanje i objavljivanje memoarskog gradiva.

Historografska vrijednost ovog romana je i u prikazu odlaska u rat mladića koji nisu bili „dobri“ za Hrvatsku vojsku, ali jesu za HOS, odnosno u demistifikaciji postupka „regrutacije“ u HOS i njegova djelovanja u Domovinskom ratu.“

(HVIDR-a JUG Čakovec)