POZIV NA HODOČAŠĆE U BEČKI NOVIGRAD (WIENER NEUSTADT)

Međimurska županija, Veleposlanstvo RH u Beču, Družba “Braće Hrvatskog zmaja” – Zmajski stol u Čakovcu i Zmajski stol u Karlovcu, Zrinska garda Čakovec, Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu, Župa sv. Antuna Padovanskog Čakovec – Jug, pozivaju na hodočašće u Bečki Novigrad ( Wiener Neustadt ).

Proteklo je 346 godina od 30. travnja 1671., kada su, nakon što su prijevarom namamljeni u Beč, zatočeni i utamničeni, nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni hrvatski mučenici, grof Petar Zrinski,hrvatski  ban i pjesnik i knez Fran Krsto Frankopan, kapetan ogulinski i pjesnik. Uništeni su jer su se borili za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Njima na čast i vječnu slavu dan njihove mučeničke smrti danas u slobodnoj Republici Hrvatskoj objedinjeno obilježavamo kao Spomendan RH na Zrinske i Frankopane i slavimo Dan Međimurske županije. Već više od petnaest godina,povijesne udruge Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Čakovcu i Zmajski stol u Karlovcu, Zrinska garda Čakovec i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, uz pomoć Međimurske županije, Veleposlanstva RH u Beču i pod pokroviteljstvom župana Međimurske županije Matije Posavca, organizira se Hodočašće u Bečki Novigrad. 

 

Organizacijski odbor poziva članove spomenutih udruga

i sve zainteresirane građane na jednodnevno hodočašće  koje organiziramo

 

U NEDJELJU 23. TRAVNJA 2017. GODINE POD GESLOM

“NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO“

SA SLJEDEĆIM PROTOKOLOM I PROGRAMOM:

 

4;45 –  5;00   – Okupljanje na parkiralištu Park Rudolfa Kropeka u Čakovcu. Osobni automobili mogu se ostaviti na  parkiralištu cijeli dan do povratka, jer se u nedjelju ne naplaćuje.

5;00 –   9;30  – Polazak i vožnja do Bečkog Novigrada (30 min odmor oko sredine puta)

9;30 – 10;00  – Okupljanje na parkiralištu Gradskog groblja, Städt. Friedhof, Wiener Straβe, Wiener Neustadt

 

  – Formiranje i redoslijed svečane povorke: gardisti Zrinske garde Čakovec, hrvatske povijesne postrojbe i udruge, članice i članovi Hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga i društava  (HKUU-a) i Ogranaka Seljačke sloge (OSS-e) u hrvatskim narodnim nošnjama – nositelji vijenaca i svijeća s hrvatskom trobojnicom i grbom, vojni atašei, visoki čelnici iz RH i Veleposlanstva u Beču, zmajska braća i gosti, svećenici, članovi pjevačkog zbora Župe S. Antuna Padovanskog Čakovec – Jug i ostali hodočasnici…

KOMEMORACIJE ĆE SE ODRŽATI NA TRI LOKACIJE sa sljedećim redoslijedom: polaganje vijenaca i zapaljenih svijeća, molitva, sat povijesti / prigodni govori,

fotografiranje:

 

10;00 – 10;45   1. NA GRADSKOM GROBLJU – odlazak svečane hodočasničke povorke na mjesto trećeg ukopa gdje su hrvatski mučenici počivali do 1919.  kada su posmrtni ostaci preneseni u kriptu Katedrale u Zagrebu

10;45 – 11;00  – Povratak u autobuse, prijevoz i pješački prolazak kroz park do sajmišnog zida

11;15 – 11;45  – 2. BLIZU MJESTA POGUBLJENJA – kod ostatka nekadašnjeg sajmišnog zida na kojem su  tri spomen-ploče (danas je rub gradskog parka u središtu grada)

11,45 – 12;00  – Formiranje i mimohod hodočasničke povorke gradom do Trga kod Gradske Katedrale (Wiener Neustädter Dom, Domplatz 1)

12;00 – 12;30   3. NA MJESTU PRVOG UKOPA KOD NADGROBNE PLOČE ugrađene u zid južnog pročelja Katedrale (na toj lokaciji bilo je groblje, a na tlu ispod nadgrobne ploče mjesto prvog ukopa sa sramotnim natpisom …jer je slijepac vodio slijepca i oba padoše u istu jamu …)

12;30 – 13;30  – SVETA MISA ZADUŠNICA za Zrinskoga i Frankopana u Katedrali Wiener Neustädter Dom, Predslavi fra Stanko Belobrajdić, vikar župe Sv. Antuna i duhovnik Zrinske garde Čakovec, a pjeva župni zbor župe Sv. Antuna Padovanskog s čakovečkog Juga.

13;30 – 15;00  – Slobodno vrijeme za razgledavanje grada i odmor (u radijusu 500 metara od Katedrale).

15;00 – 21;00  – Okupljanje na parkiralištu autobusa, polazak i vožnja do Čakovca (30 min odmor oko sredine puta).

Prijave (prezime i ime, adresu prebivališta i broj telefona ili mobitela) molimo poslati na mob: 098 241 987 ili e-adresu:  [email protected], najkasnije do srijede  20. travnja 2017. godine. Hodočasnici na put trebaju ponijeti sendviče, piće i obvezatno važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu poslije 1. siječnja 2003. godine. Trošak prijevoza autobusima plaća Međimurska županija!

ORGANIZATOR HODOČAŠĆA                                                                                                                  VOĐA PUTA

Đuro Bel, dipl. oecc.,                                                                                                               dipl. iur.,

član DBHZ – Zmajski stol u Čakovcu

pročelnik DBHZ – Zmajski stol u Čakovcu

Marijan Ramušćak

(Jasminka Begić, http://medjimurska-zupanija.hr)