Povodom šest desetljeća Odjela pedijatrije najmlađima poklonjene tradicionalne hrvatske igračke

U okviru akcija koje niz godina zajednički provode zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj uz dugogodišnjeg partnera Međimursku županiju, po prvi je puta Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec, a povodom 60. Obljetnice rada Odjela održana akcija darivanja drvenih tradicijskih igračaka. Tom prigodom, voditelju Odjela pedijatrije Dejanu Balažinu dr.med., župan Međimurske županije Matija Posavec i autorica projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ Mirjana Drobina uz prisustvo direktora Radija Kaj Drage Gradečaka, uručili su tradicijske jedinstvene drvene igračke. Svoju podršku spomenutom i plemenitom projektu dali su ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić dr.med., pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Goran Gotal i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač.

Donacija Međimurske županije da djeci uz igru brže prođe vrijeme u bolnici

Upravo je Odjel pedijatrije u Županijskoj bolnici Čakovec, 94. po redu diljem Hrvatske u koje stiže spomenuti projekt, do sada su igračke pronalazile put do djece u vrtićima, a sada su po prvi puta na Odjelu pedijatrije koja slavi šest desetljeća rada, zahvaljujući Međimurskoj županiji. „Mnogo je pozitivnih poruka u ovoj akciji, a sretan sam što kontinuiranim radom doprinosimo da svaki boravak u ovoj ustanovi bude barem malo bolji, a svi smo mi ovdje da se brinemo o našim najmlađima. Sretan sam što u periodu od dva tjedna dolazi dječji gastroskop, nedavno smo donijeli Odluku o rasterećenju iznosa za roditelje koji borave na Odjelu s djecom, a ovo je još jedan simbolički poklon na radost naših malenih, da im uz igru ljepše i bolje prođe vrijeme u bolnici“, rekao je međimurski župan te najavio buduće aktivnosti vezane uz Odjel pedijatrije.

Igračkama koje su poklonjene, igrali su se nekad naši roditelji, bake i djedovi, a danas su darovane novim mlađim naraštajima. Same igračke prepoznate su u svijetu, a ujedno su i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. „S obzirom da su igračke poseban segment koji je blizak djeci, osmišljen je ovaj projekt kako bismo našim najmlađima izmamili osmijeh na lice. Zahvaljujući Radiju Kaj, međimurskom županu i ostalim partnerima na projektu, danas smo ovdje u Međimurju već četvrti puta i sretna sam što smo ovdje povodom ove velike obljetnice“, istakla je Drobina.

Važnost ovih igračaka je da se one očuvaju, a bitno je spomenuti da su tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici. Zahvalu povodom dobivene donacije istaknuo je i Balažin. „Svakodnevnim radom pokušavamo djeci olakšati boravak u bolnici, a ove igračke zasigurno će im uljepšati svakodnevicu te Vam hvala od srca što brinete o našim korisnicima.“

Spomenimo  kako ovaj projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Janaf i Narodne novine, a slični susreti s djecom održani su širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika. Zahvaljujući projektu, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.

(UO za poslove župana)