Potpisan sporazum između MEV-a i Veleučilišta Ivanić-Grad o združenom studijskom programu u području biomedicine i zdravstva

Dekani Međimurskog veleučilišta u Čakovcu izv. prof. dr. sc. Igor Klopotan i Veleučilišta Ivanić-Grad doc. dr. sc. Mile Marinčić u utorak su na Međimurskom veleučilištu potpisali sporazum o združenom studijskom programu, stručnom prijediplomskom studiju Medicinsko-laboratorijska dijagnostika koji će dva veleučilišta izvoditi zajedno te je to prvi studijski program koji će obuhvatiti biomedicinu i zdravstvo u Međimurskoj županiji.

Dekan MEV-a Igor Klopotan rekao je kako Veleučilište Ivanić-Grad u tom području ima iskustva te će njihovo iskustvo i znanje biti od velike pomoći MEV-u u pripremi elaborata novog studijskog programa.

– Drago mi je što je ostvarena suradnja s Veleučilištem koje u području biomedicine i zdravstva ima značajnog iskustva. Očekujemo da elaborat s prijevodom na engleski jezik bude gotov do 1. rujna, a nakon toga je rok od šest mjeseci za inicijalnu akreditaciju, što znači da bismo prve studente mogli početi upisivati sljedeće godine – kazao je Klopotan.

Ideja je, dodao je, da većina studenata bude upisana na MEV-u u Čakovcu, i to 30 redovitih i 30 izvanrednih studenata, dok će barem 10 ili više studenata biti upisano u Ivanić-Gradu te je trenutno u tijeku dogovor oko načina izvođenja nastave.

– Agencija za znanost i visoko obrazovanje sugerirala je da idemo u klasično izvođenje s mogućnostima dijela nastave putem sustava Merlin, a vježbe će se izvoditi ovdje, imat ćemo jako puno radilišta – istaknuo je Klopotan te dodao da je ovo ozbiljan iskorak dvaju veleučilišta, naglasivši da će sljedeće godine slika i percepcija MEV-a biti promijenjena.

Dekan Mile Marinčić kazao je kako se Veleučilište Ivanić-Grad profiliralo u medicini i zdravstvu te da ideja o suradnji s MEV-om nije došla slučajno.

– Razgovarali smo, vidio sam da MEV ima krasan laboratorij koji se koristi za istraživanja. Studij laboratorijske dijagnostike je dosta tražen studij. Strukovni studiji su potrebni za profiliranje onih kadrova koji će uistinu djelatno na terenu odrađivati zahtjevne poslove, ili u laboratorijskoj dijagnostici ili u onome što već sad imamo, a to su sestrinstvo i fizioterapija – rekao je Marinčić, dodavši da ivanićgradsko Veleučilište teži i studiju primaljstva.

Istaknuo je kako vjeruje da suradnja ovih dvaju veleučilišta može razviti jako puno toga.

– Pratit ćemo vas, imao dobar kadar, dobar laboratorij i bolnice s kojima surađujemo te imamo uz sebe i kliničke bolničke centre u Zagrebu. Oni detalji na kojima ćemo morati raditi su detalji podjele studenata, na koji način podijeliti redovite i izvanredne studente, ovisno o tome što nam Agencija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopuštaju i odobravaju. Uvjeren sam da ova suradnja može samo ići naprijed i biti sve bolja – poručio je dekan Mile Marinčić.

Mediji MEV