Ponos i uzdanica grada – DVD Mursko Središće održalo 136. godišnju skupštinu

U subotu 24. ožujka središćanski vatrogasci održali su svoju redovnu 136. po redu godišnju skupštinu u prepunom Vatrogasnom domu. Skupštinu je vodio predsjednik Juraj Zadravec, a prisustvovali su joj i okupljenima obratili predstavnici okolnih vatrogasnih društava, Ladislav Soke, predstavnik DZSU-a, predstavnik VZMŽ-a Marko Strojko, zapovjednik VZPO-a Mihael Grbavec, župnik Tomislav Antekolović, kao i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak te drugi cijenjeni gosti.

Ladislav Soke istaknuo je kako je DVD Mursko Središće preko Frisco projekta dobilo vatrogasnu sirenu u vrijednosti od 117.000,00 kuna, a koja će se isprobati i biti u funkciji od 28. ožujka. U Međimurju je istu takvu dobilo još samo DVD Pušćine. Svoju punu podršku kao i priznanje za sve što čine za grad vatrogascima je dao i gradonačelnik Dražen Srpak rekavši da financiranje ovog društva nikada nije bio i neće biti problem, uvijek se sve dogovore za par minuta, a oni to svakako zaslužuju s obzirom na ono što čine za najsjeverniji hrvatski grad.

Na skupštini su podijeljena priznanja i zahvalnice koje su za 30 godina rada primili Mladen Kontrec, Kristijan Novak i Kristijan Živčec, a za 20 godina Miljenko Palnec. Zvanje vatrogasac dobili su Dejan Orehovec i Karlo Vrbanić, a zvanje vatrogasac 1. klase Danica Turk, Tanja Smolković i Marija Mesarić.

 

 

Prihodi u 2017. godini iznosili su 359.979,36 kuna, a rashodi su bili samo za 1.338,00 kuna manji. 180.000,00 kuna su planirani prihodi za 2018. godinu od čega će se 100.000,00 kuna izdvojiti za nabavku novog navalnog vozila koje planiraju kupiti uz trogodišnju uštedu i uz donaciju Grada. Iz ovoga se vidi da su prihodi manji nego prošlih godina, a to je zbog toga što nisu produžili ugovor o dežurstvu s INA-om jer nisu htjeli ići ispod cijene, pa je taj posao preuzela JVP Čakovec.

Izvješće Upravnog odbora za 2017. godinu podnio je predsjednik Juraj Zadravec

 DVD Mursko Središće broji 55 članova starijih od 18 godine, te 22 člana u dobi od 6-18 godina. Po stručnoj osposobljenosti imamo 2 člana bez ispita, 36 članova u zvanju vatrogasac, 8 dočasnika i 9 vatrogasnih časnika. Tri naše članice u minuloj godini završile su tečaj za vatrogasca prve klase.

Pokrivamo područje Mjesnih odbora Mursko Središće, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice sa približno 4500 stanovnika i 1420 domaćinstava.

U protekloj 2017. godini tradicionalno smo sudjelovali na čuvanju Božjeg groba, te na svetoj misi za Forjanovo uz prigodno druženje.

Vrijedi spomenuti radove za potrebe INA d.d., kao izvor dodatnog financiranja, te su tako ostvarena sredstva uložena u nabavku potrebne opreme i u obnovu građevinskih objekata.

Od većih investicija spomenuo bih nabavu dvadeset kompleta zaštitnih odijela, čizama i rukavica za potrebe operative. Nabava je realizirana zajedničkih sredstvima Grada Mursko Središće i DVD-a.

Od ostalih investicija spomenuo bih nabavu 15 tlačnih cijevi sa košarama za prijenos, aparata za početno gašenje, ribičkih čizama i servisiranje opreme.

Od ostalih radova izvršeno je zaštitno farbanje sirene i tornja za sušenje cijevi, sanacija šahtova, te je obnovljena stara vatrogasna šprica, koja je ujedno osvojila prvo mjesto na Izložbi starih šprica u Svetoj Mariji.

Na radove obnove šprice utrošeno je preko šest stotina dobrovoljnih radnih sati naših članova i donatora. U obnovi nam je najviše pomogla firma DOBRANIĆ d.o.o. iz Murskog Središća.

Izvršen je generalni remont visokotlačne pumpe na navalnom vozilu Scania u vrijednosti 35.000,00 kn.

U šestom mjesecu obilježena je 135. godišnjica društva i 50 godine od izgradnje sale. U sklopu proslave uz druženje stara obnovljena šprica je svečano vraćena na svoje izložbeno mjestu u centru Grada.

Za pomladak je održano druženje i kupanje u Toplicama Sveti Martin, te završnica na dan Svetog Nikole kada su djeci podijeljeni prigodni darovi.

Isto tako u listopadu smo bili domaćini tradicionalnog druženja sa DVD Šibenik i PGD Sp. Kungota.

Društvo je ove godine imalo nadzor Porezne uprave Čakovec, prilikom kojeg nisu pronađene nepravilnosti u vođenju društva. Društvo će na prihode od iznajmljivanja po rješenju porezne uprave biti obveznik poreza na dobit.

Ovom prilikom zahvalio bih se Gradu Mursko Središće na suradnji, kao i svim klubovima i udrugama na području Mjesnog odbora, te pojedincima koji su svojim radom pomogli radu društva.

Također zahvala svim članovima društva koji su svojim radom pomogli radu društva, a posebno članovima Upravnog i Nadzora odbora.

Za 2018. godinu nisu planirana veća ulaganja već će se sredstva tokom četiri godine sakupljati na posebnom računu kako bi se shodno dogovoru sa gradom u 2021. godini nabavilo novo navalno vozilo.

Prema rezultatima bodovanja za 2017. godinu, DVD Mursko Središće zauzelo je prvo mjesto među središnjim društvima i sakupilo najveći broj bodova od svih društava u Međimurskoj županiji.

Isto tako kandidirali smo uz pomoć stručnih službi Grada Mursko Središće prvu zgradu za obnovu uz pomoć sredstava iz Europske Unije.

Još jednom hvala svima koji su na bilo koji način pomogli rad društva i naravno preporučujemo se i nadalje uz vatrogasni pozdrav „Vatru gasi, brata spasi!“

Svoje izvješće za 2017. Godinu podnio je i zapovjednik Miljenko Palnec.

 Protekla godina bila je jedna od aktivnijih u posljednje vrijeme. Zabilježili smo 38 intervencija, od čega je u 21 slučaj to bio požar trave, šume i niskog raslinja, 1 požar automobila i 8 požara građevina – gdje smo imali 1 požar radione, podruma i kotlovnice, 2 požara dimnjaka, požar u učionici škole, požar  prizemlja kuće, požar potkrovlja, te najveći i najteži požar krovišta.

Odradili smo i 8 tehničkih intervencija – od toga 1 u prometu, 3 uklanjanje prepreka, 1 ispumpavanje podruma, 1 otvaranje stana  i 2 spašavanja iz dubine odnosno visine.

Organizirali smo 10-tak osiguranja kod različitih manifestacija, okupljanja, povorki, utrka i aeromitinga.

Odrađeno je 20-tak usluga ispumpavanja bunara, pranje šetnice i vožnja vode te oko 120 različitih usluga za potrebe INE kao što su vatrogasno osiguranje kod utovara plinskog kondenzata kod zavarivanja i remonta te dobava vode.

U 2017. godini zabilježili smo jednu lažnu dojavu, 2 uključenja vatrodojave, te smo odradili 4 javne vježbe.

U mjesecu svibnju pregledana je hidrantska mreža. Organizirali smo Dan otvorenih vrata, prilikom čega smo djeci iz vrtića i škole napravili prezentaciju vozila i opreme.

Od natjecanja vrijedi spomenuti da smo bili domaćini natjecanja Vatrogasne zajednice područja gdje smo sudjelovali sa 2 ekipe. Na županijskim natjecanjima sudjelovali smo sa 3 ekipe u različitim kategorijama, na Kupu Kuršanca sa 2 ekipe. Od ostalih natjecanja sudjelovali smo na natjecanju ručnih šprica u Svetoj Mariji i upotrebi podzemnih hidranata u Vratišincu.

Odazvali smo se i na Utrku vatrogasaca u Merhatovcu sa 3 člana i Utrku vatrogasaca po 666 stepenica u Zagrebu sa 6 članova.

Puno se vremena utrošilo na stručnu nastavu, obuku i osposobljavanja.

Ovim putem se zahvaljujem operativnim članovima društva koji su odradili navedene intervencije, a i svima ostalima koji su se odazvali na radne akcije te sudjelovali na natjecanjima i ostalim aktivnostima. Zahvaljujem Gradu i svim sponzorima koji prate naš rad i financijski nam pomažu u kupnji opreme i opremanju društva.

Zahvalio bih se suradnji VZMŽ, JVP i svim vatrogascima sa područja Međimurja, kao i našim prijateljima iz PGD Sp. Kungota i DVD Legrad.

Lijep pozdrav svima uz vatrogasni pozdrav,

Vatru  gasi, brata spasi!

Nakon skupštine priređena je večera za prisutne, a sve je završeno uz prijateljsko i veselo druženje.

(rt, foto: Tin Tomanić)