PODRŠKA PRIMALJI KOJA NIJE PRISTALA SUDJELOVATI U POBAČAJIMA

Danas u tisućama rodilišta liječnici specijalisti i primalje pomažu majkama i djeci u nekim od najznačajnijih trenutaka u njihovim životima.

Nažalost, u današnjem svijetu, tehnologija dostupna bolnica ne koristi se jedino kao pomoć pri porodu. Deseci tisuća nedužne djece ne dobivaju mogućnost da se rode, a u nekim državama, zdravstveni radnici ne mogu sudjelovati u porodima ako ne pristanu i na obavljanje pobačaja. Tako je bilo prije nekoliko desetljeća u komunističkim državama, a danas je tako u Švedskoj, poznatoj po „toleranciji“.

Švedska primalja Ellinor Grimmark dobila je otkaz jer nije htjela pomagati pri izvršenju pobačaja. Kao primalja, posvetila se pomaganju djeci pri ulasku u svijet, i ne želi sudjelovati u ubijanju djece. No, u Švedskoj Ellinor ne može nastaviti obavljati svoje zanimanje. Sloboda savjesti je temeljno ljudsko pravo koje je u Ellinorinom slučaju povrijeđeno.

Ruth Nordström i Skandinavska udruga pravnika za ljudska prava brane Ellinor pred švedskim i europskim sudovima. Putem ove kampanje želimo Ellinor pružiti potporu, toplinu i poštovanje svih koji vjeruju u vrijednost života nerođenog djeteta i slobode savjesti.

Želimo proslaviti rad žene koja je posvetila svoj profesionalni život pomaganju majkama i djeci, dobivši zauzvrat otpusno pismo i nemogućnost daljnjeg rada u svojoj državi.

I sami smo bili svjedoci slične situacije u Hrvatskoj. Primalja Jaga Stojak iz Opće bolnice “Hrvatski ponos” u Kninu odbila je sudjelovati u medicinskim zahvatima namjernog prekida trudnoće pozvavši se na priziv savjesti, nakon čega je uslijedio otkaz.

Nakon što je gđa Stojak uložila žalbu, a cijeli slučaj dospio u medije, sanacijska upraviteljica kninske bolnice Antonela Karačić uvažila je žalbu i povukla otkaz gđe Stojak.

Na svu sreću, Jaga Stojak vraćena je na posao, međutim jedno je sigurno – borba za pravo na priziv savjesti je pred nama. Stoga, učinimo sve što je moguće kako bismo dali potporu onima čije će bolno stečeno iskustvo i nama pomoći u obrani života i obitelji.

Peticiju potpore Ellinor Grimmark možete potpisati na ovom linku :
http://citizengo.org/hr/19110-write-ellinor-swedish-midwife-who-refused-perform-abortions?tc=ty&t! cid=10371184
 

CitizenGO tim