PETICIJA ZA PROFESIONALAN I NEPRISTRAN HRT

Kvaliteta informativnih emisija HRT-a se sustavno srozava već godinama kako bi se plasirale dezinformacije i nametalo jednoumlje.

Građani revoltirani uredničkim, voditeljskim i režijskim neprofesionalizmom su nakon prijenosa inauguracije prve hrvatske predsjednice pokrenuli peticiju “Za profesionalan i nepristran HRT.”

Nakon završetka prijenosa ustoličenja hrvatske predsjednice Saša Runjić, direktor programa, uputio je čestitku urednicima, voditeljima, novinarima, producentima kao i tehničkom timu koji su radili na prijenosu inaguracije, očito ne smatrajući kako je novinarsko-urednički tim prijenos inauguracije odradio izrazito neprofesionalno.

Tek nakon što je Hrvatska radio televizija zaprimila veliki broj pritužbi, uključujući i više od 2000 prikupljenih putem ove peticije objavila je javnu ispriku hrvatskim gledateljima, ali ne u sklopu informativnih emisija, već  na portalu HRT-a, kao da se radi o sitnijem redateljskom propustu.

Hrvatski građani financiraju HRT s više od milijardu kuna godišnje i za ta sredstava tražimo profesionalnu i objektivnu televiziju koja promiče hrvatsku kulturu, vrijednosti i interese!

Još jedan propust neprimjeren ne samo javnom tv servisu, nego i demokratskim medijima općenito, pokazao je urednička i tv režijska podmetanja koja su omalovažila cjelokupnu inauguraciju i instituciju Predsjednika RH.

Od cijelog niza neprofesionalnosti tijekom prijenosa istaknimo jedan od najbezobzirnijih: kad je usprkos molbi gđe Kitarović da se isključe kamere u uspinjači, redatelj prijenosa uključio kameru prikazujući čišćenje cipele predsjednice RH. Ovaj neodgojeni, provokatorski i bezobrazni postupak (koji nisu slijedile komercijalne TV (!)), stavio je javni servis HRT-a na razinu jeftinog tabloida željnog prljavih senzacija.

Također, odabirom voditeljice Elizabete Gojan koja je u javnosti već odavno prepoznata kao promotorica isključivo jednog svjetonazora i političke ideologije, ravnatelj HRT Goran Radman, direktor programa HTV Saša Runjić, kao i urednica IMSa Lamija Alečković poslali su jasnu poruku o potpunoj svrstanosti javnog servisa uz tu političku opciju.

Potpišite peticiju “Za pravedan i nepristran HRT”:

http://www.citizengo.org/hr/19245-za-profesionalan-i-nepristran-hrt

Elizabeta Gojan je svojim neprimjerenim izražavanjem o izabranoj Predsjednici (npr. “Alfa ženka, koja može pucati, pomusti kravu i voziti traktor”), upadanjem u riječ svojim gostima, nekontroliranim brbljanjem kojim je pokrila brojna važna tonska mjesta živog prijenosa inauguracije i nepripremljenošću za vođenje emisije povodom ovakve formalne prigode, pokazala visok stupanj neprofesionalnosti i nekorektnosti.

Zbog svega toga građani okupljeni u inicijativi “Za pravedan i nepristran HRT” traže od Saborskog odbora za medije, povjerenika HRT-a, Upravnog odbora HRT-a i Programskog vijeća HRT-a:

– hitnu smjenu glavnog ravnatelja HRT Gorana Radmana zbog niza poslovnih, kadrovskih i upravnih propusta u radu. Posljednji eksces za koji je izravno odgovoran provođenjem svoje kadrovske politike suprotne funkciji javnog servisa, bio je skandalozan direktni prijenos inauguracije Predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović u kojemu je izvršen najgrublji napad na instituciju Predsjednika RH.

– smjenu direktora programa Saše Runjića koji je pohvalom ekipi dan poslije sramotnog prijenosa pokazao da ne shvaća niti demokraciju niti funkcije javnog servisa.

– ostavku glavne urednice IMSa Lamije Alečković koja je namjernim ili slučajnim izborom konfliktne i neprofesionalne novinarke Gojan napravila amaterski i neoprostiv urednički propust.

– najoštriju kaznu novinarke Elizabete Gojan zbog neprofesionalnog i nepripremljenog vođenja TV prijenosa inauguracije Predsjednice RH u skladu s pravilnicima HRT te etičkim kodeksom HRT kojega je višestruko prekršila.

– najoštriju kaznu za redatelja prijenosa inauguracije Danka Volarića.

Potpišite peticiju:

http://www.citizengo.org/hr/19245-za-profesionalan-i-nepristran-hrt

PETICIJA UPUĆENA: SABORSKI ODBOR ZA MEDIJE, POVJERENIK HRTA, UPRAVNI ODBOR HRTA, PROGRAMSKO VIJEĆE HRTA

CitizenGO.org je zajednica aktivnih građana koji žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta.

Ana Marija Marković i cijeli CitizenGO tim