OVAJ TJEDAN POLICIJA NADZIRE BRZINU KRETANJA VOZILA

Od 18. do 24. travnja, policijski službenici Policijske uprave međimurske kroz redovnu službu provodit će operativnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Ova akcija usklađena je s akcijama svih policija na području Europske unije za 2016. godinu, a sukladno navedenom terminu provodit će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Tijekom dana 21. i 22. travnja, od 6 do 6 sati, provesti će se pojačani 24-satni nadzor brzine kretanja vozila a koji je usklađen s akcijama TISPOL-a za 2016. godinu.

Akcija je usmjerena na suzbijanje:

 

  • – prekršaja prekoračenja dopuštene brzine,
  • – grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

Obzirom na povećanu frekvenciju prometovanja najugroženijih skupina sudionika u prometu – pješaka, vozača bicikla, mopeda i motocikla, pozivamo sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku te na taj način doprinesu povoljnijem stanju sigurnosti.

Dobro je podsjetiti!

 

  • – Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
  • – Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
  • – Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
  • – Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

(http://medjimurska.policija.hr/, foto: ilustracija)