Otvorena Podružnica MURID-a u Murskom Središću

MURID postoji od 2011. godine i kroz ovih 9 godina profilirao se kao jedini licencirani pružatelj socijalne usluge rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Trenutno MURID-ove programe pohađa preko 150 djece u tjednim tretmanima od individualnih terapija do poludnevnog boravka. Prvo savjetovanje i usmjeravanje su usluge koje u MURID-u potraže mnogi roditelji kako iz Međimurja tako i iz susjednih županija, ali i iz cijele Hrvatske.

Sukladno nacionalnoj strategiji deinstitucionalizacije sustavno se radi na pružanju socijalnih usluga u zajednici te približavanju pružatelja i usluga samom korisniku.

Od samog osnutka, MURID je težio širenju mreže usluge rane intervencije i stvaranju podrške u okolini u kojoj djeca i roditelji žive. Izazovi roditeljstva i života djeteta s razvojnim teškoćama dovoljno su neizvjesni i teški te smo svi mi kao zajednica dužni pružiti im maksimalno podršku tu gdje žive.

Višegodišnji napori Europske unije i Republike Hrvatske temelje se na inkluzivnom modelu suživota u zajednici koja šititi i brine o potrebitima, a ne izdvaja ih u posebne ustanove, ne opterećuje obitelji dodatnim putovanjima i financijskim izdacima i ne prekida prijateljstva i podršku sumještana na način da ih još više segregira.

Učiti prave stvari u pravom trenutku i na pravom mjestu najisplativija je i najučinkovitija edukacijsko-rehabilitacijska metoda.

Specijalizirani stručnjaci od najranije životne dobi u zajednici u kojoj djeca žive najvrijedniji su temelj inkluzivnog društva.

Zahvaljujući dobroj višegodišnjoj suradnji Grada Murskog Središća i MURID-a uspjelo se u ovom gradu iznaći prostora te ga adekvatno opremiti i stvoriti glavne preduvjete da se usluge rane intervencije približe korisnicima iz ovog kraja, kako područja grada tako i susjednih općina.

Danas, 24. siječnja 2020. godine, se u Murskom Središću svečano otvorila Podružnica MURID-a, a otvorenju su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Mursko Središće i saborski zastupnik Dražen Srpak, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko zajedno sa djelatnicama, ravnateljice vrtića, ravnatelj CZK „Rudar“, roditelji i djeca.

Od prvog dana imali smo viziju da se približimo našim korisnicima tamo gdje oni žive. Pet godina smo prvo stvarali sustav u našoj udruzi u centrali u Čakovcu ali ovakav san da se približimo raznim općinama i gradovima smo od samog početka sanjali i eto sada se ostvario te smo time olakšali roditeljima da ne troše vrijeme ne putovanje i da se dodatno financijski ne iscrpljuju.“ Iznijela je izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak iznio je „Jako sam ponosan što smo ovo uspjeli realizirati i što je MURID došao u najsjeverniji grad. Ovo što vi radite za djecu i roditelje je nešto prevažno. Za svaku potrebu korisnika iz područja grada vezanu uz sufinanciranje tretmana u MURID-u Grad pomaže sa 50% sufinanciranja od cjelokupnog iznosa. Znam da težite tome da svakim danom budete sve bolji i biti ćete, tu smo da vam pomognemo koliko možemo i znamo. Upravo u tom cilju ćemo vam danas darovati novčani iznos od 1.000,00 kuna za potrebe djece koja pohađaju rehabilitacijske tretmane u Podružnici MURID-a u Murskom Središću.“

Ovo je jedan logičan slijed truda, rada, energije, ulagnja djelatnika, cijelog tima na čelu sa Silvijom Pucko i Mursko Središće je prva podružnica ali ne i zadnja i siguran sam da će se i ostale općine uključiti. To je jedan projekt ulaganja u djecu koji je iznimno važan i koristan i koji cijelu zajednicu čini boljom, čvršćom i sretnijom. „ – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Osnovni cilj je da djeca dobe terapijske usluge što bliže svom mjestu boravišta te da roditelji troše manje vremena i novaca na putovanje do Čakovca.

Samim time stvaraju se uvjeti za što normalnije i jednostavnije funkcioniranje obitelji kao temeljne zajednice koja se treba ojačati i podržati kako bi stvorila kapacitete za dodatnu brigu i podršku svojoj djeci.

U MURID-u u Murskom Središću trenutno će raditi jedna logopedinja i jedna edukacijska rehabilitatorica.

Prostorne mogućnosti omogućuju da se tjedno obuhvati do 40 djece iz ovog kraja.

(tekst i foto: GMS i MURID)