Osobe s invaliditetom uskoro dobivaju nove iskaznice, a prije toga moraju napraviti jednu važnu stvar

Osobe s invaliditetom će uskoro imati nove isprave, a radi se o Europskoj i Nacionalnoj iskaznici te o Europskoj parkirališnoj karti. Uvođenjem novih isprava se olakšava pristup brojnim pogodnostima, ali i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Dobra je vijest da uskoro kreće obrada podataka za izdavanje iskaznica, a sve se odvija bez posebnog podnošenja zahtjeva. Ipak, osobe s invaliditetom moraju provjeriti svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom. Još bolja vijest je i da će se sve događati online, a iskaznice će stići na adresu osoba.

Osobe s invaliditetom se često susreću s raznim problemima. Od socijalne isključivosti do problema s parkiralištem na kojem je često parkiran netko bez invaliditeta, a više nam je otkrio zamjenik Pravobranitelja za osobe s invaliditetom ovdje. Kako bi im se barem malo olakšao život, uskoro kreće izdavanje posebnih iskaznica i parkirališne karte, piše portal mirovina.hr

Nije potrebno podnositi zahtjev za isprave

Europska i Nacionalna iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom uvedene su Zakonom o povlasticama u prometu, koji je na snagu stupio 15. studenoga 2023. godine. Osobe s invaliditetom će tako sada imati objedinjena prava iz područja mobilnosti, o čemu smo pisali i ovdje.

Kako ne bi sve ostalo samo na papiru, uskoro kreće obrada podataka po službenoj dužnosti za izdavanje ovih iskaznica, a prvo izdavanje isprava odvija se bez podnošenja zahtjeva. Informacije će se prikupiti na temelju podataka o invalidnosti/invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni za dodjelu prava i izdavanje isprava, napominju iz Agencije za komercijalu djelatnost (AKD). Ipak, osobe s invaliditetom moraju napraviti jednu stvar kako bi mogli dobiti iskaznice.

Sve se odvija online

– Korisnici se pozivaju da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu [email protected]. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj, kažu iz AKD-a.

Cijeli proces dodjele prava na povlastice na području mobilnosti se odvija u potpunosti digitalnim putem pa osobe s invaliditetom neće morati obilaziti šaltere i čekati u redu. Isprave će također biti poslane na adresu osobe, odnosno na navedenu adresu prebivališta u Hrvatskoj. Kako bi se razriješile sve nedoumice, iz AKD-a najavljuju i edukacije o ovim ispravama koje će biti organizirane u raznim gradovima.

Što su Europska i Nacionalna iskaznica i Europska parkirališna karta?

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći već izdani dokumenti, rješenja te parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku. Njome se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti. Sve detalje o novim iskaznicama možete pročitati i u ovom tekstu.

(izvor: mirovina.hr, foto: ilustracija)