OŠ Gornji Mihaljevec obilježila Svjetski dan prijevremeno rođene djece

17. studeni Svjetski je dan prijevremeno rođene djece. Obilježavanju su se priključili i učenici OŠ Gornji Mihaljevec koji su izradili prigodni pano te su obukli ljubičaste majice. Sa sobom su donijeli i ljubičaste balone s kojima su se igrali pod velikim odmorom. Tom gestom pridonijeli su obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece jer se svake godine u Hrvatskoj rodi oko 2000 djevojčica i dječaka od kojih oko 400 treba stalnu zdravstvenu njegu. Prijevremeno rođena djeca čine 5% novorođene djece u Hrvatskoj.

Dok je nekada smrtnost te djece bila jako velika, danas ih preživi oko 90% već od 26 tjedna trudnoće na dalje. Djeca prve dane provode u inkubatorima pa je iznimno važno i daljnje praćenje njihova zdravlja sve do trenutka kada ne pođu u školu kako bi se ev. neurorazvojne poteškoće otklonile.

Učenici su u osobnom istraživanju otkrili i to što je to prijevremeni porod i jesu li sami prijevremeno rođeni pa su tako saznali, da u školi koju polaze, s njima polazi i nekolicina Palčića, tj. djece koja su prerano rođena. I ne samo to! U OŠ Gornji Mihaljevec rade roditelji zaposlenici koji i sami imaju Palčiće u užoj ili široj obitelji tako da su iz prve ruke mogli djecu upoznati i osvijestiti o hrabrosti najmanjih boraca najvećeg srca, ali i onih koji im na putu odrastanja pomažu: njihovim obiteljima, doktorima, medicinskim sestrama, učiteljima, logopedima, pedagozima, psiholozima, svim pomagačima. Hvala im!

Lidija Novak Levatić