Tradicionalno uoči blagdana Velike Gospe, Općina Sveta Marija slavi svoje dane. Ove godine mještani slave ovaj važan dan nizom aktivnosti koje su započele starim igrama u Črnoj pešti, tradicionalnim međunarodnim natjecanjem zaprežnim špricama, nastavlja se svečanom sjednicom Općinskog vijeća, a završava 15. kolovoza velikim misnim slavljen na sam blagdan Velike gospe.

Središnji događaj svečana je sjednica Općinskog vijeća koja se održala u dvorani Doma kulture  kojoj su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnici susjednih općina te čelnici javnih poduzeća i ustanova.

Predsjednik Općinskog vijeća Dražen Šulj, zahvalio je svima na dolasku rekavši kako im je želja da mladi ostanu u Svetoj Mariji te kako je ispred njih puno projekata koji će Svetu Mariju učiniti još boljim i ljepšim mjestom za život mladih i njihovih obitelji.

Osvrt na najveće projekte koji su se u protekloj godini realizirali na području Općine dala je načelnica Đurđica Slamek „Dovršili smo općinsku zgradu i uselili u nju, pa tako sada imamo prostore kakve svaka općina i zaslužuje, uređen je park ispred općinske zgrade, velika i važna investicija bila nam je zamjena led rasvjete u oba naselja. U tijeku je uređenje okoliša oko crkve, a i završili smo uređenje doma kulture koji je bio kandidiran preko natječaja LAG-a.“ rekla je načelnica Slamek.

U svom govoru osvrnula se na izgradnju aglomeracije, čija je izgradnja u punom zamahu i nakon koje će se sve ulice na području općine rekonstruirati. Krenula je izgradnja sportske dvorane uz koju će se dograditi i učionice kako bi osnovnoškolci s područja općine mogli pohađati jednosmjensku nastavu s produženim boravkom, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za dogradnju dječjeg vrtića kako bi se projekt prijavio na EU natječaj.

Svečana sjednica bila je prilika da se zaslužnim pojedincima i udrugama uruče priznanja. Pa su tako nagrade primili učenici Osnovne škole Sveta Marija koji su cijelo osnovnoškolsko obrazovanje završili s odličnim uspjehom te su tako nagrađeni bili Neo Frančić, Vilim Herc, Borna Bartolić, Ana Strbad, Dora Papak, Hana Bartolić i Marta Mustač, dok je učenica generacije Judita Herc.

Za osvojeno 1. i 2. mjesto na natjecanjima u karateu nagrađen je bio Tino Panić. Za 5,0 prosjek u prošloj školskoj godini nagrađeni su srednjoškolci Nikola Mustač, Tin Hertelendi, Gabriela Habuš i Lidija Janković. Za osvojeno 3. mjesto na županijskom natjecanju iz povijesti nagrađena je Nina Kedmenec, dok je Laura Čurin nagrađena za osvojeno 1. mjesto na 15. Međunarodnom dječjem festivalu MEF. Nagrađeni su redovni studenti Josip Mihalac, Iva Kedmenec i Lara Poljak čiji je prosjek ocjena veći od 4,5.

Općinsko priznanje dobili su: Ivan Perlić iz Svete Marije za svoje dugogodišnje članstvo u DVD Sveta Marija te također dugi niz godina vodi glavnu ulogu u organizaciji tradicionalnog natjecanja sa zaprežnim špricama u Svetoj Mariji. Josip Mihalac iz Donjeg Mihaljevca za dugogodišnji rad u LD Patka na funkciji predsjednik, ali i kao akter mnogih društvenih zbivanja, akcija, društvenih skupova i sportskih manifestacija na području Općine.

Zahvalnicom Općine Sveta Marija nagrađeni su:

SRD Drava-ekipa seniorki u sastavu: Sara Strbad, Natalija Žganec i Marijana Mutak, za osvojeno 2. mjesto na međužupanijskom natjecanju zone-Regija Međimurje, Varaždin i Koprivnica.

SRD Drava-ekipa juniorki u sastavu: Adriana Komorski, Stela Horvat i Nina Horvat,  za osvojeno 1. mjesto na međužupanijskom natjecanju zone-Regija Međimurje, Varaždin i Koprivnica

Katarini Kostel, za osvojeno 3. mjesto na Sportskim igrama mladih 2021. u organizaciji Šahovskog saveza Međimurske županije u kategoriji  U15.

Za zajedničku brigu, uređenje i održavanje  parka „Vrtuljak“ u Svetoj Mariji, Zahvalnicu Općine Sveta Marija također su dobile obitelji  Sabol, Gašparić, Kanižaj, Mustač,  Peter,  Brljak, te Fundak.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec čestitao je svim nagrađenim rekavši kako svojim uspjesima promoviraju Općinu, ali i cijelo Međimurje. Pohvalio je vodstvo općine koji su unatoč krizi, koja je prošle godine zadesila cijeli svijet, uspjeli realizirati zacrtane projekte te poručio kako će županija i nadalje pomagati u okviru svojih mogućnosti.

Službeni program svojim nastupom uveličali su Laura Čurin, članovi Mješovitog crkvenog zbora sv. Cecilije te crkveni dječji  zbor koji će u subotu u župnoj crkvi održati svoj prvi samostalni koncert.

(UO za poslove župana)