Online radionica čakovečkih arhitekata koja otkriva potencijale potoka Trnave

 Povezujući mnoga naselja Međimurja i Čakovec, Trnava je važna za cijelu županiju te, iako nije plovna, ima mogućnost postati rekreacijska zona ne samo na lokalnoj već i županijskoj razini.

Koji su sve potencijali potoka Trnave? Koju budućnost za Trnavu priželjkujemo kao građani? Kako potaknuti pozitivnu promjenu?

Pozivaju se svi zainteresirani za ova pitanja da se priključe u osmišljavanju konstruktivnih odgovora u suradnji s međimurskim arhitektima na zadnjem programu u sklopu projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier, radionici “Potencijali potoka Trnave”.

Online radionica “Potencijali potoka Trnave” održavat će se u četvrtak, 8. listopada, i petak, 9. listopada od 18 do 21 sati.

Namijenjena je za sve zainteresirane od srednjoškolske pa sve do umirovljeničke dobi, a posebno se preporučuje Čakovčankama, Čakovčanima i svima s interesom za urbanizam i prostorno planiranje.

 

Prijave na radionicu su otvorene do ponedjeljka, 5. listopada u 23:59 sati putem prijavnice na linku.

 

Više o radionici

Radionicom “Potencijali potoka Trnave” želi se potaknuti sve zainteresirane građane na analizu postojećeg stanja i participaciju u kreiranju budućnosti kakvu žele za potok Trnavu.

U izravnoj komunikaciji s arhitektima naučit će više o prostoru potoka Trnave, mogućim načinima njene aktivacije, te će se poticati da svojim idejama doprinesu daljnjem promišljanju i planiranju obuhvata potoka.

Na radionici će se govoriti o pojmovima prostornog planiranja i urbanizma, važnosti sagledavanja odabranog prostora u širem kontekstu, mjerilu grada i dugoročnim ciljevima razvoja, ali s druge strane i konkretnim načinima djelovanja.

Kroz predavanja o važnostima reaktivacije potoka, povijesti i analizom postojećeg stanja razmišljat će se o mogućnostima oživljavanja prostora potoka Trnave s naglaskom na osmišljavanje novih scenarija korištenja prostora.

O autoru i voditeljicama radionice

Autor radionice je arhitekt Matija Novak iz Čakovca. Član je Udruženja arhitekata Međimurja, a svoje radno iskustvo stekao je u uredima Profectus projektiranje, Arhitektonski biro Turato, Arhitektonski atelier Hržić i UOA Morana Vlahović.

Matiji su se u osmišljavanju i vođenju radionice pridružile arhitektice, također članice Udruženja arhitekata Međimurja, Blanka Levačić i Silvija Pranjić.

Blanka Levačić uz rad na projektima obiteljskih kuća i zgrada trgovačke namjene sudjeluje u istraživačkim, društveno angažiranim i edukativnim projektima s fokusom na javne prostore manjih gradova kontinentalne Hrvatske. Jedan od takvih projekata je Laboratorij arhitekture u Čakovcu, nominiran za Medalju za konceptualni pothvat Hrvatske komore arhitekata u 2018. Sa Silvijom Pranjić je osnivačica tvrtke Arhitekti Levačić Pranjić d.o.o.

Silvija Pranjić je jedna od autorica projekta „Laboratorij arhitekture“ u Čakovcu čiji je cilj uvođenje srednjoškolaca u svijet arhitekture i urbanizma. U radu često ispituje drugačije načine gradnje te se fokusira na nove pristupe projektiranju javnog prostora.

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je besplatan.

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

 

Valentina Nedeljko,

Koordinatorica edukacija, događanja i studijskih posjeta

Platforma za Društveni centar Čakovec

Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier