Održani bogat program Dana dr. Rudolfa Steinera

Niz događanja održano je u razdoblju od 22. veljače do 3. ožujka 2024. godine u okviru Dana dr. Rudolfa Steinera u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Udruga ruralnog turizma Hrvatske održala je u četvrtak, 22. veljače 2024. godine okrugli stol na temu Zakonodavni izazovi u reguliranju seoskog turizma gdje je po prvi puta javno predstavljen prijedlog za definiranje i reguliranje seoskog turizma. Na okruglom stolu, koji je okupio brojne stručnjake i dionike iz područja seoskog turizma sudjelovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, LAG-ova, OPG-ova, i brojni drugi.

Već tradicionalna 23. po redu razmjena domaćeg sjemena održana je u subotu, 24. veljače 2024. godine. Organiziran od strane Društva za biološko-dinamičko gospodarenje DUGA i Centra dr. Rudolfa Steinera, ovogodišnji događaj održan je u prostorijama zgrade Scheier u Čakovcu, nastavljajući svoju misiju poticanja očuvanja biološke raznolikosti i promicanja održive agrikulture. Izlagači su se okupili iz svih dijelova Hrvatske, a zanimanje za događaj bilo je toliko veliko da su se pridružili i poljoprivrednici iz Slovenije i Austrije.

Povodom proslave 163. rođendana Rudolfa Steinera, 27. veljače 2024. godine, održani su svečani Dani otvorenih vrata u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu u okviru kojih je organizirano predavanje na temu Biodinamika i Ayurveda, otvorenje izložbe i za kraj rezanje torte. Na početku je ravnateljica Centra, dr. sc. Dijana Posavec predstavila posjetiteljima aspekte rada Centra te je održala informativno predavanje o biodinamici. Poseban gost ovog događaja bio je veleposlanik Indije nj. e. Raj Kumar Srivastava koji je održao predavanje na temu Ayurvede pružajući uvid u bogatstvo tradicije i znanja iz tog područja. U sklopu ovog posebnog događaja, otvorena je izložba mladih umjetnika iz Graditeljske škole Čakovec. Ravnatelj škole Damir Srnec, mag. inf. , i dr. sc. Petar Križnar, magistar umjetnosti keramike, zajedno su održali inspirativan govor, naglašavajući važnost podrške mladim talentima i ulogu umjetnosti u obrazovanju.

Za kraj manifestacije, održan je dvodnevni Poljoprivredni tečaj dr. Rudolfa Steinera na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a predavanje su održale dr. sc. Dijana Posavec i Majda Hirberšek, članica udruge za Biodinamičku poljoprivredu Ajda Posavje iz Slovenije. Na tečaju je sudjelovalo oko 40tak sudionika iz različitih zemalja.

Paula Halić