Održana početna konferencija projekta „Zajedno za obitelj“

Obiteljski centar Čakovec dobio je novi dom! Ovog petka, na adresi Ulica Matice hrvatske 1b, predstavljen je i službeno novi dom u kojem će boraviti djelatnici Obiteljskog centra Čakovec. Obnovljena je unutrašnjost zgrade u kojoj su nekad boravili obiteljski liječnici.

Nakon niza godina rada u istoj zgradi, uspostavljena je suradnja između Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA i Obiteljskog centra Čakovec, Podružnice Centra za socijalnu skrb Čakovec. Zajedničkom suradnjom pripremljen i prijavljen je projekt, a sa provedbom je započeo 18. listopada prošle godine“ za uvod nam je rekla Mateja Živčec, voditeljica projekta. Koordinatorica projekta i predstojnica Obiteljskog centra Lidija Vinković pobliže nas je upoznala s ciljnim skupinama s kojima se susrećemo te krajnjim rezultatima projekta: „Ovaj projekt Zajedno za obitelj itekako je važan za našu županiju jer svi znamo da imamo velik broj ranjivih skupina kojima je pomoć itekako potrebna. Pridonosi u jačanju nas kao djelatnika, pa smo u projektu zaposlili dodatna četiri djelatnika, koji kroz svoj rad mogu u jednom kontinuitetu pružati odgovarajuću stručnu uslugu ciljnim skupina. Puni entuzijazma smo uključili velik broj korisnika, pa ih brojimo 3050, što je pozamašna brojka naspram ostalih u zemlji. Skupine s kojima kontinuirano radimo su djeca bez adekvatne roditeljske skrbi, tu su djeca s teškoćama u razvoju, poremećaju u ponašanju, maloljetne trudnice, roditelji djece starosti do godine dana, osobe koje imaju problema s ovisnosti, osobe starije od 65 godina, žrtve nasilja i drugi“, naglasila je Vinković.

„Kao što većina vas zna, u Obiteljski centar uvijek su dobrodošli svi građani kojima je potrebna bilo kakva pomoć vezana uz njihove osobne, bračne probleme ili poteškoće u podizanju i razvoje svoje djece. Društvene promjene neminovno su došle i do promjene u obitelji u njenoj strukturi i funkcioniranju. Posebno to vidimo posljednjih godinu dana kao nas je zatekla ova pandemija, tako se i u našem Obiteljskom centru pojavljuje sve više roditelja sa svojom djecom koji imaju određene teškoće. Osim djece, velik broj i odraslih se u ovo vrijeme našao u potrebi i dobro je da oni sami  prepoznaju da trebaju pomoć i obraćaju se našoj stručnoj službi“ rekla je Lidija Vinković.

Trajanje provedbe projekta je 20 mjeseci do 18. 6. 2023. godine, a osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 2.487.086,73 kune, 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85 % iz Europskog socijalnog fonda. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić pritom je zahvalila Županiji i županu koji su prepoznali potrebu da Obiteljski centar dobije veći prostor te objasnila zašto je uopće prijavljen taj projekt i niz drugih. „Sve ovo je usmjereno na proces deinstitucionalizacije, odnosno želje da se što manje djece izdvaja iz obitelji, djece koja su u obiteljima gdje je prisutno neko zanemarivanje ili zlostavljanje, ili pak djece koja imaju poremećaj u ponašanju. Da ih se ne izdvaja i da im se pruže razne socijalne usluge u našoj zajednici. Naš Obiteljski centar je vrh vrhova u pružanju usluga, posebice kada se gleda rad kolegica stručnjakinja zaposlenima u centru, koje pružaju pomoć u njihovim obiteljima, odnosno njihovoj zajednici. Mi se svojski trudimo jer svakoj zajednici mora biti prioritet da dijete u njoj ostane, kao i u svojoj obitelji te da se pomogne obitelji da tako i ostane“, objasnila je.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ potpisan je između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije i Centra za socijalnu skrb Čakovec kao korisnika bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Svima prisutnima obratio se i župan Međimurske županije, Matija Posavec koji je i službeno otvorio vrata novog doma Obiteljskog centra Čakovec. „Drago mi je da ste iskoristili priliku. Smatram da svaka usluga, institucija i ustanova koja u sebi u projektu ima riječ zajedno je dobra, za cijelu zajednicu i društvo. Posebno da posluži kao primjer dobre praske po kojem je Međimurje poznato, pogotovo kada govorimo o funkcioniranju socijalnih usluga, usmjeravanju proračuna prema najranjivijim skupinama, osobito prema djeci. Ovaj prostor u centru grada nekada je bio u vlasništvu Županije, no nismo htjeli kapitalizirati prostor, željeli smo ga ostaviti zajednici, društvu i njegovim novim korisnicima. Želim vam puno sreće u radu, budite kvalitetni i ambiciozni u vašim uslugama koje pružate korisnicima“, rekao je župan i naglasio kako je sljedeća faza projekta obnova vanjskog izgleda i fasade prostora, kao što je rekao, da Obiteljski centar ima adekvatne uvjete za svoj rad, što zaslužuju svojim angažmanom i rezultatima.

Krešimir Biškup