Održan Izborni sabor Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije

Izvješće s održanog Izbornog sabora  Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije

 U petak, 25. veljače  u Društvenom domu u Mihovljanu održan je redovni VIII. Izborni Sabor Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  Međimurske županije. U radu Sabora sudjelovalo je 67 od 71 delegata ogranaka koji su predstavljali 2452 člana Udruge.

Saboru su prisustvovali i gosti: župan Međimurske županije Matija Posavec, Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, načelnik  Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač, voditelj Vojnog odsjeka Čakovec Vlado Hranjec, voditeljica Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja Čakovec  Sanja Jakopec,  Predsjednik  Udruge  hrvatskih branitelja domovinskog rata liječenih od PTSP-a Međimurske županije Slobodan Novak, izaslanik  Udruge Hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Međimurske županije Dragan Podvezanec, predsjednik  Zajednice udruga HVIDR-a Međimurske županije Branimir Kelkedi, Predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne Čakovec Dragutin Remenar, Predsjednik udruge veterana 1. gbr. „Tigrovi“ Međimurske županije Alojz Fleten i  predstavnici medija.

Sabor je jednoglasno usvojio  Izvješća o radu Podružnice, financijskom poslovanju, Nadzornog odbora i Suda časti za 2021. godinu kao i Program rada i financijski plan Podružnice za ovu godinu.

Nakon već ranije provedenog propisanog kandidacijskog postupka na Saboru je tajnim glasovanjem između više kandidata proveden izbor dužnosnika i članova tijela Podružnice koje bira Sabor.

Za predsjednika podružnice izabran je s 45 glasova Stjepan Horvat iz Ivanovca, dok je protukandidat Mladen Tkalčec iz Ivanovca dobio 21 glas.

Za dva dopredsjednika Podružnice izbrani su Josip Jezernik iz Mihovljana  49 glasa i Vladimir Vidović iz Savske Vesi 47 glasa, dok je treća kandidatkinja Danijela Novak iz Zasadbrega dobila 35 glasa.

Za članove Nadzornog odbora Podružnice izabrani su  Marijan Kirić iz Nedelišća (55),  Dražen Janković iz Ivanovca (50), Damir Golomboš iz Preloga (46), Marijan Holetić iz Šenkovca (45)  i Miroslav Ovčar iz Belice (45).

Za članove Suda časti Podružnice izabrani su Mladen Šafarić iz Strahoninca (60), Klinec Josip iz Ivanovca (56), Ivan Fabijanić iz Male Subotice (55),  Dragutin Mesarić iz Mihovljana (55), Stjepan Korpar iz Nedelišća (53).

 Također su potvrđeni članovi Središnjeg odbora Podružnice koji broji 25 člana, a čine ga: Stjepan Horvat, Josip Jezernik, Vladimir Vidović, Dražen Tkalec, Dejan Janušić, Tihomir Dominić, Andrija Pongrac, Neven Lisjak, Franjo Kovačić, Mario Harmicar, Petar Krištofić, Dragan Rajher, Mladen Novak, Josip Halić, Zvonimir Turk, Damir Tomšić, Zvonimir Pranklin, Dragutin Kare, Branko Borković, Martin Subotić, Goran Zadravec, Josip Novinščak, Damir Žganec, Dragutin Matoša, Srećko Raus.

Tajnik Podružnice

  Dražen Tkalec, struč.spec.ing.admin.chris.

IZVJEŠĆE O RADU PODRUŽNICE UDRUGE DRAGOVOLJACA I  VETERANA DOMOVINSKOG RATA  MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2021. GODINU

Tijekom prošle godine održali smo četiri  sjednice Središnjeg odbora  Podružnice na kojima smo raspravljali o problemima Udruge, o problemima  članova Udruge,  o Zakonu o fondu hrvatskih branitelja, o   Zakonu o pravima hrvatskih branitelja,  Zakladi hrvatskih branitelja, Programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja  kao i drugim aktualnim  zbivanjima i događajima vezanim uz Domovinski rat, te operativno dogovarali provedbu Programa rada Podružnice.

Niži ustrojstveni oblici Podružnice i nositelji aktivnosti su Ogranci,   koji su  ustrojeni  u  tri grada i devetnaest  općina Međimurske županije ukupno njih 22.  Postojeći organizacijski ustroj Podružnice u potpunosti omogućava normalan i kvalitetan rad u interesu članova kojih trenutno imamo 2452  od toga oko tisuću aktivnih članova,  što čini  oko 30% od ukupne braniteljske populacije u Međimurju.

U prvom polovici  prošle godine, koliko su nam epidemiološke mjere vezano za pandemiju virusa Covid 19 dozvoljavale, održali smo izvještajno-izborne  Sabore u većini  Ogranaka.  Na njima se  raspravljalo  o životnim problemima hrvatskih branitelja, davane su informacije o mogućnostima i pravima koja osiguravaju zakonski i podzakonski propisi  hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, te upoznavalo članove sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

30.lipnja  delegati naše Podružnice sudjelovali su u Podgariću  na  Izvještajnom Saboru Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske.

Na razini Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije na prijedlog Udruga obradili smo i uputili zahtjeve  u sve općine i gradove Međimurske županije da se novootvorene ulice.  imenuju po poginulim hrvatskim braniteljima domovinskog rata prema mjestu rođenja, inicijativa je  u velikoj većini općina i gradova prihvaćena, neke općine su imenovanja ulica već napravile Strahoninec, Podturen, Mala Subotica, Šenkovec, neki su započeli Mursko Središće, Čakovec, Nedelišće.

U suradnji sa Zakladom za djecu Hrvatske uključili smo desetero djece naših članova iz višečlanih obitelji; Jurak, Varga, Živko, Car, Huzjak,  u program zaklade, odnosno  mjesečne financijske pomoći po djetetu od 300 kuna.

Povodom Božićno-novogodišnjih blagdana  tradicionalno darujemo slatkim poklon paketom djecu članova Udruge do 12. godina starosti.

Najveći problem i u narednom razdoblju ostaju nezaposleni hrvatski branitelji u našoj županiji. Perspektiva njihovog zaposlenja kao ciljne skupine su mjere koje provodi Zavod za zapošljavanje kao i  Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja Ministarstva hrvatskih  branitelja   Interes za Program postoji, pogotovo za mjeru doškolovanja i prekvalifikacije kao i mjeru samozapošljavanja. Također moramo napomenuti da  se dio problema  riješio kroz novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti koju   omogućuje Zakon o pravima hrvatskih branitelja ali bi ona morala biti veća.

Dajemo punu podršku Ministru i Ministarstvu hrvatskih branitelja za provedbu projekta pojačane zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje u pogledu provođenja preventivnih specijalističkih pregleda za hrvatske branitelje, kao i izgradnji i otvaranju Veteranski centara: Također se u potpunosti slažemo i podupiremo inicijativu za izgradnju Staračkih domova za hrvatske branitelje koji nemaju obitelji  odnosno nikog da brine o njima.  Isto tako suglasni smo  s ukidanjem prethodnog stručnog mišljenja koje su provodile Županijske bolnice kod pokretanja postupka za priznavanje statusa kao i vraćanje postupka vještačenja u Ministarstvo hrvatskih branitelja. zbog ubrzavanja i rješavanja pokrenutih postupaka

Proveli smo humanitarnu akciju „Branitelji Međimurja- za branitelje Petrinje“ nakon potresa na Banovini, te dopremili u Petrinju prehrambene i higijenske potrepštine za potrebite branitelje  s tog područja, zbog ubrzavanja i rješavanja pokrenutih postupaka

Tijekom godine u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja domovinskog rata liječenih od PTSP-a Međimurske županije i Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec četiri puta su dodijeljeni paketi prehrambenog i higijenskog sadržaja za 30 potrebitih naših članova slabijeg financijskog stanja.

Zahvaljujemo županiji što je i za ovu školsku godinu 2021/21022. osigurala sredstva za stipendiranje srednjoškolske djece poginulih, umrlih stradalnika, nezaposlenih i umirovljenih branitelja  koju prima sedamdeset  učenika.

Fond hrvatskih branitelja bez novih udjela ili finacijske injekcije Vlade RH teško da će moći i dalje funkcionirati, zbog sve manje imovine, manja je i dobit fonda tako da se dividenda po udjelu smanjila za  više od pola, a i upitno je daljnje financiranje na dosadašnji način  Zaklade hrvatskih branitelja. Smatramo da bi Ministarstvo odnosno Upravni odbor Fonda trebao što prije donijeti Odluku o sudbini Fonda.

Radom  Zaklade hrvatskih branitelja možemo biti zadovoljni i ona ispunjava zadaću zbog koje je  osnovana. Prvenstveno se to odnosi na rješavanje zahtjeva branitelja koji su u  teškoj materijalno-financijskoj situaciji. No novaca u Zakladi je sve manje, zbog slabije ostvarene  dobiti Fonda branitelja, tako da će uskoro doći u pitanje funkcioniranje Zaklade. Prema našim saznanjima s našeg područja   oko 20 hrvatskih branitelja  podnosi zahtjeve Zakladi za  novčanu pomoć. Na žalost nemamo nikakvu povratnu informaciju koji su zahtjevi i s kojim iznosima odobreni i isplačeni.

Kroz razne oblike sportskih aktivnosti koje se provode od razine Ogranaka, Podružnice pa sve do Središnjice bilo je uključeno aktivno više od tisuću članova naše udruge i djece naših članova.

3. lipnja organizirali smo i proveli na kanalu HE Donja Dubrava u organizaciji Ogranka Donja Dubrava,  22.  ribičko natjecanje hrvatskih branitelja  Domovinskog rata Međimurske županije na kojemu je sudjelovalo 21 ekipa.   U ekipnom plasmanu prvu mjesto osvojila je ekipa domaćina Ogranka Donja Dubrava.

25. lipnja u Strahonincu smo održali 27. sportsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije u organizaciji ogranka Strahoninec Na natjecanju je nastupila 21 ekipa naših ogranaka. Natjecalo se ukupno oko 500 natjecatelja u boćanju, kuglanju, šahu, stolnom tenisu, streljaštvu, malom nogometu, potezanju užeta, elektronskim pikadu i beli. Ukupni pobjednik županijskog natjecanja je ogranak Mihovljan. Zahvaljujemo ogranku Strahoninec na veoma dobroj organizaciji kao i općini Strahoninec  na financijskom pokroviteljstvu natjecanja.

U okviru natjecanja održali smo i 8. županijske susrete djece i unuka  hrvatskih branitelja na kojima je nastupilo 100 djece koji su svoja znanja i vještine pokazali  u likovnoj radionici, modeliranju, stolnom nogometu, elektronskom pikadu. Nažalost zbog pandemije Covida nisu prošle godine organizirani  Državni susreti djece hrvatskih branitelja.

7. kolovoza sudjelovali smo sa streljačkom ekipom na međunarodnom turniru u streljaštvu zračna puška „Oluja 95“ u Koprivnici.

16. listopada u Crikvenici smo sudjelovali na 25.  Državno športskom natjecanju  dragovoljaca i veterana domovinskog rata  Republike Hrvatske. Natjecanje se održalo u pet disciplina:boćanju, šahu, stolnom tenisu, kuglanju i streljaštvu. Najbolji rezultat postigla je  ekipa u kuglanju osvojivši ekipno  treće mjesto dok je u šahu Tihomir Želježnjak osvojio zlatnu medalju na četvrtoj ploči. U ukupno plasmanu osvojili smo osmo mjesto od 21 ekipe.

Pored navedenih sportskih manifestacija,  na razinama ogranaka  organizirano je još mnogo drugih sportskih natjecanja, kulturnih manifestacija i radnih akcija kao na primjer: sportski susreti  u Savskoj Vesi; Memorijalni sportski susreti   „Lehkec-Toplek ” u Šenkovcu; Sportski susreti općinskih Udruga u Donjoj Dubravi; streljački turnir- zračna puška  u Kotoribi, fašničke kolone u Belici, Maloj Subotici, Donjoj Dubravi; Dan žena u Svetom Martinu na Muri; posjet članova ogranka Nedelišća Zadru, Goričana u Novsku i Lipik;  ekološke akcije čišćenja okoliša  u Šenkovcu,  Mihovljanu, Strahonincu, Maloj Subotici, Pribislavcu, Štrigovi, Savskoj Vesi, u Nedelišću; čišćenje i uređenje spomen izletišta  u Donjoj Dubravi; uređenje okoliša Doma hrvatskih branitelja u Svetom Martinu na Muri; unutarnje uređenje  braniteljskih domova  u Hodošanu i Šenkovcu.

Postignutim uspjesima u navedenim sportskim natjecanjima kao i  masovnošću sudionika,  ne samo naših članova nego i građana možemo u potpunosti biti zadovoljni.Također možemo istaći da su pojedini naši ogranci nositelji društvenog života u svojim sredinama i bez njihovog angažmana  je nemoguće organizirati uspješnu  općinsku aktivnost.

Na državne blagdane  tijekom čitave godine sa delegacijom smo uključeni u protokol polaganja vijenaca kod Spomenika smrtno stradalih i nestalih hrvatskim braniteljima. Pomoću  Ministarstva obrane opremili smo i ustrojili  Počasni zdrug Udruge koji služi za protokolarne i svečane namjene.

Čuvajući spomen na poginule hrvatske branitelje tijekom čitave godine na dostojanstveni smo način obilježili obljetnice pogibije poginulih hrvatskih branitelja s područja čitave županije, dok na Dan mrtvih delegacije Ogranaka  obiđu sve grobove poginulih hrvatskih branitelja i umrlih članova Udruge i zapale svijeće.

U travnju je na svečani način otvorena spomen soba unutar Doma hrvatskih branitelja u Svetom Martinu na Muri kao trajni spomen na poginule hrvatske branitelje s područja općine.

28. lipnja u suradnji s Gradom u Murskom Središću obilježili smo 30. obljetnicu zaustavljanja tenkova „JNA“ prilikom napada na Sloveniju 1991. u Mursko Središću.

Također moramo spomenuti jedinstveni način obilježavanje pogibije hrvatskog branitelja Predraga Jurčeca, kada članovi ogranka Donja Dubrava trodnevnim putovanjem od 7.-9. srpnja sa troje čamaca plove  rijekom Dravom od Donje Dubrave do Iloka, mjesta pogibije Predraga.

5. kolovoza obilježili smo 26. obljetnicu VRO „Oluja“ prisustvujući svečanostima u kraljevskom gradu Kninu, kao i organizirano obilježavanje- druženje članova u Gornjem Mihaljevcu, Donjoj Dubravi, Goričanu, Svetom Jurju na Bregu, Mursko Središću.

6. rujna u suradnji s Međimurskom županijom, gradom Čakovcem, braniteljskim i stradalničkim Udrugama Međimurske županije tradicionalno smo nositelji organizacije obilježavanja obljetnice Dana oslobođenja Međimurja.1991. i Dan Međimurskih branitelja,  pa tako i 30. obljetnice  koja je održano u Čakovcu  pod pokroviteljstvom Predsjednika RepublIke Hrvatske, polaganjem vijenaca, misnim slavljem, svečanom akademijom u Centru za Kulturu uz koncert klape Sveti Juraj i druženjem branitelja.

7. listopada bili smo nositelji organizacije i sudionici 29. hodočašća hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji  u  Mariju Bistricu  u organizaciji Ministarstva hrvatskih  branitelja.

8. studenog u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem povodom 30. obljetnice Dana sjećanja na žrtve domovinskog rata i dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje organizirali smo program „I u mom gradu Vukovar svijetli“. Program je započeo kod nogometnog igrališta NK Sloga, polaganjem vijenca i  paljenjem svijeća kod spomen ploče poginulim hrvatskih branitelja s područja gradskog Kotara Jug, molitvom. Održana misa zadušnica u Crkvi Antuna Padovanskog na Jugu, nakon mise  formirana je kolona sjećanja od hrvatskih branitelja, građana, djece osnovnih i srednjih škola s područja grada Čakovca  krenula u Vukovarsku ulicu gdje su  zapaljene svijeće, uz baklijadu članova BBB  Čakovec i na kraju polaganje  vijenca kod Spomenika smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rat Međimurske županije uz prigodnim govorom neposrednim sudionikom obrane grada Vukovara.  18. studenog  jedan autobus naših članova je  sudjelovao  u  Koloni sjećanja u gradu Vukovaru.

 5. prosinca  sudjelovali smo  u obilježavanju 30. obljetnice Dana  branitelja Lipika  i obljetnici oslobođenja grada Lipika u Lipiku.

Zahvaljujemo Gradu Čakovcu što nam je dodijelio dobiveni eksponat Tenk-55 koji smo postavili na prostor Aerodroma Pribislavec uz već postojeći eksponat Zrakoplov MIG-21 kao Muzejski postav na otvorenom, očekujemo od strane Ministarstva obrane još prigodnih eksponata: radar,helikopter i PZ- top da upotpunimo i zaokružimo postav.

 Na sve navedene naše aktivnosti redovito pozivamo predstavnike svih medija koje djeluju na našem području jer nam je želja da o svim aktivnostima putem njih izvijestimo javnost i članstvo. Zadovoljni smo  medijskim praćenjem naših aktivnosti.

Svjesni činjenice da jedino suradnjom sa nositeljima lokalne vlasti možemo rješavati nagomilane probleme našeg članstva, suradnju nudimo svima. U velikoj mjeri ona je obostrana, ali isto tako smatramo da se naši problemi mogu i moraju efikasnije rješavati i na lokalnoj razini.

Zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji i financijskoj potpori u  realizaciji programa podružnice,   Međimurskoj županiji i gradu Čakovcu  kao i sponzorima Međimurje-plinu d.o.o. Čakovec,  Međimurske vode d.o.o. Čakovec  te se  nadamo,   da ona neće izostati ni ubuduće. Također moramo zahvaliti i svim ostalima čelnicima Općina i Gradova Međimurske županije koji financijski prate aktivnosti naših ogranaka kao i Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Veoma dobru suradnju razvijamo  s Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata na županijskoj razini,  koja se realizira kroz  Koordinaciju Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije, na  provedbi zajedničkih programa.

Posebno možemo istaknuti i veoma dobru međunarodnu suradnju sa Zvezom veterana vojne za Sloveniju iz Ljutomera i Lendave kao i Udrugom  policijskih veterana  SEVER iz Murske Sobote.

Na kraju, želim se zahvaliti svim članovima Udruge koji se uključuju u naše aktivnosti, a pogotovo onima koji su predvodnici i organizatori provedbe programskih aktivnosti na razini Ogranaka i Podružnice.

Predsjednik podružnice:

 Stjepan Horvat 

Središnji odbor Podružnice UDVDR-a  Međimurske županije na sjednici održanoj 28.12.2021. godine u Mihovljanu, Društveni dom Mihovljan, jednoglasno je usvojio

PROGRAMA RADA UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA

PODRUŽNICE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2022. GODINU

SIJEČANJ
*pružati pomoć oko organiziranja Izvještajno-Izbornih Sabora  Ogranaka

*putem Ogranaka  kontinuirano djelovati na prijemu članova Udruge

*obilježiti obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

*organizirati javnu tribinu na temu novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o  pravima hrvatskih  branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

*posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu  i mjerama Ministarstva branitelja i  o Sporazumu između Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke dd

*uključivanje članova Udruge u programe institucija i humanitarnih udruga za socijalnu pomoć, zaklada hrvatskih branitelja

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem sredstava javnog priopćavanja

*ostvariti suradnju sa Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata na razini županije putem Koordinacije i vođenje koordinacije

*nastaviti  suradnju sa djelatnicima Centra za psiho-socijalnu pomoć hrvatskih branitelja domovinskog rata  Čakovec

*ostvariti uspješnu suradnju sa nositeljima vlasti na svim razinama s ciljem rješavanja problema naših članova

* zatražiti od MORH izložbeni primjerak helikopter- PZ top i radar za Muzejski postav Domovinskog rata na otvorenom u Pribislavcu

VELJAČA
*pružati pomoć  oko organiziranja Izvještajno-Izbornih Sabora  Ogranaka

*održati Izborni  Sabor UDVDR-a  Podružnice  Međimurske županije

*putem Ogranaka kontinuirano djelovati na prijemu članova Udruge

*uključivanje članova u fašničke aktivnosti na nivou ogranaka

*organizirati  za članove Udruge  osnovni informatički tečaj i osposobljavanje na računalu u word, exel, pp i ineternet okružju

*obilježavanje obljetnica pogibije  poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

*posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu  zapošljavanja i mjerama Ministarstva branitelja

*provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*uključivanje članova Udruge u programe institucija i humanitarnih udruga za socijalnu pomoć Zaklada hrvatskih branitelja

* pružanje pomoći oko osnivanja braniteljskih zadruga

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem sredstava javnog priopćavanja

*ostvariti  suradnju sa Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata na razini županije putem Koordinacije i vođenje koordinacije

*nastaviti  suradnju sa djelatnicima  Centra za psiho-socijalnu pomoć hrvatskih branitelja domovinskog rata Čakovec

*ostvariti uspješnu suradnju sa nositeljima vlasti na svim razinama s ciljem rješavanja problema naših članova

*organiziranje, pripremu za pisanje i izdavanja knjige “Međimurje u Domovinskom ratu 1991-1996.g.”

OŽUJAK
*pružati pomoć oko organiziranja Izvještajno-Izbornih Sabora  Ogranaka

*putem Ogranaka  kontinuirano djelovati na prijemu članova Udruge

*ažurirati evidenciju članova Udruge sukladno Statutu i Zakonu o Udrugama

*organiziranje pripreme za pisanje  knjige “Međimurje u Domovinskom ratu 1991-1996.g.”

*uključivanje u akciju Odjela za humanitarnu djelatnost pomoći studentima djece- višečlanih obitelji nabavom prijenosnih računala.

*organizirati  za članove Udruge  osnovni informatički tečaj i osposobljavanje na računalu  u  word, exel, pp i ineternet okružju

*obilježavanje obljetnica pogibije  poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske  županije.

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o  pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

 *posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu i mjerama Ministarstva branitelja

* provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*pružanje pomoći oko osnivanja braniteljskih zadruga

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem  sredstava javnog priopćavanja

*ostvariti  suradnju sa Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata na razini  županije putem Koordinacije i vođenje koordinacije

*nastaviti  suradnju sa djelatnicima Centra za psiho-socijalnu pomoć hrvatskih branitelja domovinskog rata  Čakovec

*ostvariti uspješnu suradnju sa nositeljima vlasti na svim razinama s ciljem rješavanja  problema naših članova

TRAVANJ
*uključivanje hrvatskih branitelja i članove Udruge u ekološke akcije čišćenja koje provodi lokalna   uprava i samouprava

 *ažurirati evidenciju članova Udruge sukladno Statutu i Zakonu o Udrugama

*obilježavanje obljetnica pogibije  poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o   pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

*posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu i mjerama Ministarstva branitelja

 *provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*iniciranje rješavanja  pitanja ratnih odličja zaslužnim članovima

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem  sredstava javnog priopćavanja i održavanje tiskovnih konferencija

* uključiti se u obilježavanje Dana Međimurske županije

* sudjelovati sa Počasnim zdrugom na smotri povijesnih postrojbi

SVIBANJ
* obilježiti 27. obljetnicu VRO Bljesak

* organizirati 23. Sportsko natjecanje hrvatskih branitelja Međimurske županije u ribičiji lov udicom na plovak

* intenzivirati međunarodnu suradnju s Zvezom VVS Ljutomer i SEVER Murska Sobota,  obnoviti suradnju s ZVVZ Lendava  i Udrugom dragovoljaca  i veterana HVO  iz Orašja u okviru međunarodne suradnje

*obilježavanje obljetnica pogibije  poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske  županije

*organizirati  javne tribine u vezi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o   pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

 *posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu i mjerama Ministarstva branitelja

*provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*iniciranje rješavanja  pitanja ratnih odličja zaslužnim članovima

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem sredstava javnog priopćavanja i održavanje tiskovnih konferencija

* organizirati i održati 28. Sportsko natjecanje dragovoljaca i veterana domovinskog rata Međimurske županije u Kotoribi

 * organizirati 9. Susrete djece-unuka  hrvatskih branitelja domovinskog rata  u Kotoribi

LIPANJ
 *obilježavanje obljetnica pogibije  poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije

*kontinuirani rad na dopuni stalne izložbe ratnih fotografija domiciljnih postrojbi-Spomen   soba domovinskom ratu u Muzeju Međimurja Čakovec

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o  pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

*posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu i mjerama Ministarstva branitelja

provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*kontinuirano djelovati na promidžbi o događajima i tijeku Domovinskog rata, o   sudjelovanju Međimurja i međimuraca u njemu, organiziranje okruglih stolova

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem   sredstava javnog priopćavanja i održavanje tiskovnih konferencija

*organizirati obilježavanje 31. obljetnice zaustavljanja tenkova JNA  u Mursko Središću

SRPANJ
*uključivanje hrvatskih branitelja i članova Udruge u radne aktivnosti na suzbijanju ambrozije,

*obilježavanje obljetnica pogibije  poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije.

*kontinuirani rad na dopuni stalne izložbe ratnih fotografija domiciljnih postrojbi-Spomen soba domovinskom ratu u Muzeju Međimurja Čakovec

*provođenja različitih oblika humanitarnih aktivnosti za pomoć članovima Udruge, hrvatskim braniteljima i drugim kojima je pomoć potrebita.

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o   pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

 *posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu i mjerama Ministarstva branitelja

* provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem  sredstava javnog priopćavanja

KOLOVOZ
*obilježavanje 27. obljetnice VRO „Oluja“  -u Čakovcu i Kninu,

* uključiti se u obilježavanje svih značajnih nadnevaka iz povijesti hrvatskog  naroda, polaganjem vijenca  Dan domovinske zahvalnosti, pobjede i hrvatskih branitelja

*organizirati biciklijadu za Dan domovinske zahvalnosti” z peciklinom protiv zaborava”

*organizirati memorijalne sportske susrete  za poginule hrvatske branitelje na nivou Ogranaka

*obilježavanje obljetnica pogibije  poginulih hrvatskih branitelja s područja  Međimurske županije.

*sudjelovati sa djecom hrvatskih branitelja na Državnim susretima djece u Savudriji

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o  pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

*posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu i mjerama Ministarstva branitelja

*provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem  sredstava javnog priopćavanja

RUJAN
*organiziranje  promocije knjiga vezanih uz Domovinski rat

*organizirati  obilježavanja 31. obljetnice Dana oslobođenja Međimurja 1991. i  Dan međimurskih branitelja

*sudjelovati na 23. ribičkom natjecanju hrvatskih branitelja i IDR-a  RH u Dugom Selu

*obilježavanje obljetnica pogibije   poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije.

*organiziranje izložbi slika članova Udruge

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o   pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

*posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih članova Udruge sukladno Programu i mjerama Ministarstva branitelja

*provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*uključivanje članova Udruge u programe institucija i humanitarnih udruga za socijalnu pomoć Fond za stipendiranje

*kontinuirano djelovati na promidžbi o događajima i tijeku Domovinskog rata, o  sudjelovanju Međimurja i međimuraca u njemu, organiziranje okruglih stolova

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem  sredstava javnog priopćavanja

* organizirati predavanje o oslobođenju Međimurja za učenike OŠ u Međimurju

LISTOPAD
*sudjelovati na  31. Hodočašću vojske, policije i  hrvatskih branitelja u Mariji Bistrici

* uključiti se u obilježavanje svih značajnih nadnevaka iz povijesti hrvatskog  naroda, polaganjem vijenca  Dan neovisnosti,

 *u okviru svojih mogućnosti uključiti se u humanitarnu djelatnost za pomoć svojih članovima i za potrebe korisnika Karitasa zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije, prikupljanjem krumpira i jabuka

* sudjelovanje  na 25. svehrvatskom sportskom natjecanju  dragovoljaca i veterana  Domovinskog rat u RH otok Pag 

*obilježavanje obljetnica pogibije poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije.

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o  pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

 * provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*uključivanje članova Udruge u programe institucija i humanitarnih udruga za  socijalnu pomoć – Fond za stipendiranje,

 *redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem  sredstava javnog priopćavanja i održavanje tiskovnih konferencija

STUDENI
*uključiti  se u obilježavanje svih značajnih nadnevaka iz povijesti hrvatskog  naroda, polaganjem vijenca  Svi sveti

*organizirati i održati Osnivački Sabor Kluba sudionica Domovinskog rata

*u suradnji s Županijom, Gradom, Srednjim školama i OŠ s područja Grada organizirati kolonu sjećanja za žrtvu Vukovara pod nazivom “I u mom gradu Vukovar svijetli”povodom  31. obljetnice, .

*organiziranje posjeta članova Udruge bojištima sudjelovanja domiciljnih postrojbi u Vukovar

*obilježavanje obljetnica pogibije poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o   pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

 *provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem  sredstava javnog priopćavanja

PROSINAC
*sudjelovali u obilježavanju 31. obljetnice Dana oslobođenja Lipika,

*angažirati se na praktičnoj primjeni i realizaciji Povelje o suradnji  grada Čakovca i grada Lipika

*organiziranje posjeta članova Udruge bojištima sudjelovanja domiciljnih postrojbi Zapadna slavonija

*u okviru svojih mogućnosti uključiti se u humanitarnu djelatnost za pomoć svojih članovima i za potrebe korisnika Karitasa zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije.

*obilježavanje obljetnica pogibije poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije.

*pružanje pomoći članovima Udruge kod ostvarivanja prava sukladno Zakonu o   pravima hrvatskih branitelja iz     Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

 *provoditi  posmrtnu pripomoć iz vlastitog fonda

*redovito informiranje članstva i pučanstva o radu i aktivnostima Udruge putem  sredstava javnog priopćavanja

*osigurati i podijeliti prigodne slatke poklon pakete djeci članova Udruge do 12. godina starosti

 

 

 Tajnik podružnice                                                                                   Predsjednik Podružnice

Dražen Tkalec,struč.spec.ing.admin.chris.                                   Stjepan Horvat