Odabrani i ostali članovi užeg Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu

Nakon izborne skupštine, na kojoj je za predsjednika čakovečkoga Ogranka Matice hrvatske izabran povjesničar Zoran Turk iz Murskog Središća, kao i novo Predsjedništvo i Nadzorni odbor, održana je i prva sjednica Predsjedništva sa zadatkom izbora potpredsjednika i tajnika Ogranka. Baš kao i u slučaju izbora predsjednika i Predsjedništva, izbor je bio jednoglasan. Ivan Pranjić, dosadašnji predsjednik i Krunoslav Mikulan, dosadašnji potpredsjednik, izabrani su za potpredsjednike Ogranka, dok je nova tajnica Anita Novak. Nastavljen je trend pomlađivanja, a istovremeno je zadržan kontinuitet s dva člana dosadašnjeg užeg Predsjedništva.

Time je u „tajničku“ mirovinu nakon dvadeset godina vrlo uspješnog rada otišao Tomo Blažeka, autor i urednik brojnih izdanja Ogranka te dugogodišnji organizator i pomoćnik urednika Hrvatskoga kajkavskog kolendara. Svojim je radom trajno zadužio Ogranak i doprinio tome da on postane jedan od najuspješnijih u čitavoj Republici Hrvatskoj. Tomo Blažeka ostao je član Predsjedništva, a svojim znanjem i iskustvom i nadalje će sudjelovati u radu Ogranka.

A rad će biti intenzivan. Već sutra Ogranak organizira svečanu dodjelu Nagrade Zvonimira Bartolića za najbolje radove učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, u subotu u Zagrebu predstavljanje je knjige Mirka Jeleča „Devedeset druga“, dok će se u nedjelju u 20.00 sati u župnoj crkvi sv. Antuna Padovnaskog predstaviti knjiga koju je priredio upravo Tomo Blažeka na temelju rukopisa koji je 1650. godine pod naslovom „Zercalo duše“ sastavio fra Abraham Zelenić, a koji ima nemjerljivu vrijednost za Međimurje. Nakon toga predstoji tisak znanstvenog časopisa „Hrvatski sjever“ i znanstvenog zbornika nastalog u suradnji s Centrom za istraživanje Međimurja.

(Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu)