Obnovljena zgrada zvjezdarnice u Savskoj Vesi

Iako vremenske prilike nisu bile povoljne za gledanje planeta i zvijezda, u petak navečer se oko zvjezdarnice u Savskoj Vesi okupio velik broj ljudi. Povod je bilo predstavljanje obnovljenog pročelja te razgledavanje unutrašnjosti ovog objekta.

Označeno novo vrijeme za zvjezdarnicu

Kako je uvodno rekao predsjednik Mjesnog odbora Savska Ves Srećko Vranović, objekt je izgrađen 1971. godine, a godišnjica je bila povod da se krene u obnovu ovog jedinstvenog objekta u Međimurju. Uređena je unutrašnjost, a ovih dana završeno je oslikavanje pročelja. Zahvaljujući se mladim umjetnicama Tei Mesarić Rekanović i Sari Bene, koje su izradile rješenje i oslikale objekt, rekao je da vjeruje da je počelo novo vrijeme za zvjezdarnicu. Predsjednik Astronomskog društva „Vega“ iz Čakovca Zoran Novak, uputio je zahvalu na uređenju, rekao da je promatranje nebeskih tijela uvijek bilo zanimljivo svim generacijama, no i da vjeruje da će u budućnosti u Savsku Ves dolaziti još veći broj djece. Franjo Lehkec, načelnik Općine Strahoninec u koju djeca iz Savske Vesi idu u školu, rekao je da je siguran da će i osnovnoškolci dio svoje nastave održavati u zvjezdarnici, jer je ona neraskidivo vezana uz školu. Naime, dugogodišnji voditelj bio je Zdravko Janči, bivši ravnatelj Osnovne škole Strahoninec, zahvaljujući kojem su prva znanja iz astronomije u Savskoj Vesi dobile brojne generacije. Stoga su glavni gosti obljetnice bili upravo školarci, s roditeljima i učiteljima.

Gradonačelnica Čakovca: “Obnova je najbolji poziv svim Međimurcima da posjete zvjezdarnicu”

Velik broj mještana koji se večeras okupio u Savskoj Vesi, pokazuje da je ulaganje u ovakve objekte potrebno te da ovime djeci i mladima dajemo još jednu mogućnost za dodatno stjecanje znanja“, rekla je, među ostalim, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, te dodala da „iako nas je magla omela u planiranom promatranju zvjezdanog neba, sigurna sam da će mnogi Međimurci, ne samo mještani Savske Vesi ili obližnjeg Strahoninca, potaknuti oslikanim pročeljem, doći i uperiti svoj pogled kroz teleskop, prema zvijezdama.“

Gradonačelnica je rekla da će nastojati, zajedno s drugim općinama, zatvoriti financijsku konstrukciju za nabavku novog, suvremenog teleskopa, kako bi i naša zvjezdarnica bila još bolja i mladima zanimljivija.

Druženje je nastavljeno razgledavanjem unutrašnjosti objekta i samog teleskopa, a iako su vremenske prilike spriječile pogled u noćno nebo, predsjednik Novak okupljenima je održao predavanje o astronomiji.

Grad Čakovec