Obilježena obljetnica pogibije za 31 poginulog i 1 nestalog pripadnika VII gardijske brigade „PUMA“

Udruga veterana VII gardijske brigade „Puma“ u suradnji sa Hrvatskim savezom povijesnih – starodobnih vozila te s Udrugom za sakupljanje, popravak, očuvanje i predstavljanje starodobnih cestovnih, pružnih i zračnih vozila, plovila i tehnike, Zlatni kotač Zagreb, organizirala je obilježavanje obljetnice pogibije za 31 poginulog i jednog nestalog pripadnika VII. gardijske brigade „Puma“.

Program obilježavanja spomenute obljetnice započeo je u petak, 26. lipnja 2020. godine, formiranjem kolone vozila sa odredišta u Pavučnjaku. Prema rasporedu programa, predstavnici Udruge specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin, zajedno sa ostalima, zapalili su svijeće kod spomenika Josipu Joviću te krenuli prema Udbini i Kninu. Dolaskom u Peruću, prisjećaju su se događaja 1993. godine, kada je spriječen pokušaj rušenja brane Peruća. Dolaskom u Vrdovo, svi sudionici smješteni su u Planinarski dom Sveti Jakov gdje su prenoćili.

U subotu, 27. lipnja 2020. godine, na Velikoj Duvjakuši, na 1709 metara visokom vrhu Dinare, održana je obljetnica pogibije i nestanka pripadnika 7. gardijske brigade ‘Puma’ kojoj su uz predstavnike obitelji i prijatelje stradalih te hrvatske branitelje i uzvanike prisustvovali i državni tajnik ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, pripadnici 2. Mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pružilo je potporu helikopterskim prijevozom sudionika na Dinaru. Za sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata održana je Sveta misa.

U nedjelju, 28. lipnja 2020. godine u Čavoglavama je održana Sveta misa. Dolaskom u Otavice, prisutni su uz stručno vodstvo razgledali Mauzolej obitelji Meštrović. U kasnijim popodnevnim satima, nakon odmora u Kninu, predstavnici USJP „RODA“ Varaždin krenuli su prema Varaždinu.

USJP „RODA“ Varaždin

(Pavo Jazvić, foto: RODA)