Obilježena godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Dragutina Kodbe-Geca

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća članovi ogranka UDVDR  Mursko Središće u nedjelju 15. srpnja na gradskom groblju u Murskom Središću odali su počast poginulom hrvatskom branitelju Dragutinu Kodbi – Gecu  i njegovoj žrtvi koju je podnio za stvaranje nezavisne, slobodne i demokratske Republike Hrvatske. S njima je bila i Dragutinova sestra Terezija.

Život koji je položio 1992. godine na oltar domovine u svojoj 32. godini svakako nam mora biti primjer i uzor kojeg  moramo slijediti. Na žalost mnogi danas olako prelaze preko žrtava koje su branitelji dali za našu slobodu.

Prije 26 godina, 15.07.1992. godini ostavio je svoju obitelj, prijatelje, znance i suborce te otišao u legendu kao Hrvatski vitez i branitelj. Slobodu, samostalnost i neovisnost svoje domovine nije dočekao, iako se za te ciljeve borio od prvog dana Domovinskog rata. Sudbina je željela drugačije pa nam je danas lik stalno nasmiješenog, simpatičnog, uvijek za društvo i zabavu raspoloženog Geca, ostao u lijepim  uspomenama i sjećanjima koja onima koji su ga poznavali nikada neće izblijedjeti.

Generacije rođene poslije rata moraju znati i cijeniti ovakve žrtve jer zahvaljujući njima danas žive u slobodnoj i nezavisnoj državi koju je hrvatski narod sanjao stoljećima i ostvario hrabrošću, požrtvovanjem i odlučnošću ovakvih ljudi kao što je bio Gec. Možda danas nije idealna ni onakva kakvom su je zamišljali branitelji, no naša je i jedina, a na nama je da je stvorimo boljom, zemljom u kojoj će svi željeti živjeti, a ne da se upravo pred našim očima događa najveći egzodus Hrvata poslije 1971. godine.

GEC, NEKA TI JE VJEČNA SLAVA I HVALA!

(R. Tomanić, foto: A. Jurak)