Obilježena 75. godišnjica ponovnog osnutka župe u Murskom Središću

U nedjelju, 27. rujna u Centru za kulturu „Rudar“ obilježena je 75. godišnjica župe u Murskom Središću. Program je otvoren pjesmom Zbora župe Marije Kraljice i svetog Ladislava pod vodstvom Danijele Sabo. Posebno veseli nastup mladih pjevačkih nada, Veronike Kontrec i Sebastijana Nedeljka. Sve prisutne su pozdravili i važnost župe i vjerskog života u Murskom Središću istaknuli i gradonačelnik Dražen Srpak i župnik, velečasni Marijan Horvat.

Nakon toga uslijedilo je predavanje Zorana Turka, ravnatelja Centra za kulturu „Rudar“, o povijesti župe i vjerskog života. Mursko Središće prvi se put u izvorima spominje kao župa sv. Martina, a u sada već gotovo 700 godina zabilježene su brojne zanimljivosti, mjesto je izgubilo status župe, crkva je uništena u poplavi, a mjesto je promijenilo patrona. Brojne su nedaće proživljavali svećenici u prvim desetljećima socijalizma, a i sama opstojnost župe dolazila je pod upitnik. Sve te, a i brojne druge činjenice detaljno su obrađene kroz predavanje.

Oni koji su propustili predavanje dio tih stvari mogu saznati i kroz izložbu, koju potpisuju Mirna Ladašić Turk i Zoran Turk. Izložba se može razgledati ovaj tjedan u petak od 17.00 do 19.00 sati, u subotu ujutro od 9.00 do 11.00 sati i u subotu dva sata prije predstave.

(CZK Rudar)