Obilježena 35. obljetnica smrti vlč. Vilima Cecelje

Sveti Ilija, 3. srpnja 2024.: Već tradicionalno su predstavnici  braniteljske udruge “HOS – BELICA” – Klub branitelja Međimurske županije, sudjelovali na obilježavanju 35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje.

Kod groba vlč. Vilima Cecelje uz molitvu  položeno je cvijeće i zapaljene svijeće, nakon toga sudjelovali smo na svetoj misi zadušnici u spomen na vlč. Vilima Cecelje.

Tko je bio vlč. Vilim Cecelja?

Čovjek za svakog čovjeka u potrebi, bez obzira na religiju i nacionalnu pripadnost.

Kardinal Stepinac imenovao ga je vojnim kapelanom te se brinuo za vjerske potrebe hrvatskih vojnika tijekom 2. svjetskog rata. 1944 godine otputovao je u Beč te je bio zatvoren neko vrijeme u logoru pokraj Salzburga.  Nakon puštanja pomagao je svima koji su preživjeli Bleiburg.

Jugoslavenske vlasti osobito su mu zamjerile vijerno čuvanje uspomene na Bleiburšku tragediju te promicanje lika i djela blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čiji je bio vjerni suradnik i osoba od najvećeg povjerenja , zbog toga se više nije smio vratiti u Hrvatsku.

Preminuo je 3. srpnja 1989 u Salzburgu a posmrtni ostaci preneseni su 1997. godine na mjesno groblje u Općini Sveti Ilija.

HOS – BELICA (JK)