Obilježena 19. godišnjica tragičnog stradavanja policijskog službenika Željka Murka

Komemoracijom u Mihovljanu obilježena godišnjica spomena na poginulog policijskog službenika Policijske uprave međimurske, Željka Murka

Danas, 11. veljače 2022. godine, svečano je obilježena 19. godišnjica tragičnog stradavanja policijskog službenika Policijske uprave međimurske Željka Murka, koji je obavljajući častan policijski posao, nažalost izgubio život u potjeri za pljačkašem banke u Nedelišću.

Tragične srijede prije 19 godina zajedno s kolegom Stjepanom Balićem krenuo je u potjeru za razbojnikom koji je netom prije opljačkao poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću. Nakon što su ga sustigli u šumarku nedaleko dravskog mosta kod Gornjeg Kuršanca, svirepi i nemilosrdni ubojica iz automatske puške ispalio je hice prema njima i pritom usmrtio Željka.

U spomen na njegov hrabri čin i preranu smrt u jutarnjim satima uz Spomen ploču na mjestu pogibije policijskog službenika u blizini Gornjeg Kuršanca, predstavnici Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec, Regionalnog kluba IPA Međimurje i članovi obitelji zapalili su svijeće.

Na gradskom groblju u Čakovcu, na grob Željka Murka, za nesebičnu požrtvovnost i časno djelo položili su vijence i zapalili svijeće te mu odali počast izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Međimurske županije, Grada Čakovca, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – Ogranka Mihovljan, Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Mihovljana, Policijske uprave međimurske, Policijske uprave varaždinske, te članovi obitelji. Vijenac i svijeće položeni su i kod Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu.

Molitve kod Željkovog groba te ispred Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu predvodio je kapelan Policijske kapelanije Sveti Franjo Asiški za Policijsku upravu međimursku, vlč. Vjekoslav Vidaček.

U prostoru Društvenog doma održan je komemorativni skup gdje su svoje uspomene i sjećanja evocirali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač.

Sjećanje na njegovu žrtvu i dalje živi s nama. 

(tekst i foto: PU međimurska)