Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa Policijska uprava međimurska u srijedu, 21. listopada od 8 do 14 sati provest će aktivnosti iz akcije “Pješaci i vozači bicikla oprez!”

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove se godine obilježava po prvi put. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao nositelj aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa upriličit će obilježavanje raznim preventivno-edukativnim aktivnostima.

Danas (20. listopada) na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održat će se gerilska akcija povodom koje će se postaviti 100 invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Republici Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima. Neke od poruka koje će se tom prilikom moći pročitati su:
“Dva sina sam naučila hodati držeći ih za ruke. Kćer ne mogu. – Katica K. (35 godina)”
“Plešivica, Bjelolasica, Papuk, Medvednica.. Sve sam ih prepješačio. Nisam stigao na Dinaru. – „Sven (31 godina)”
“Bila sam prvakinja škole u krosu. – Dora I. (14 godina)”.

Sutra (21. listopada), odnosno na sam prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, na deset lokacija diljem Hrvatske (Zagreb, Varaždin, Osijek, Slavonski Brod, Rijeka, Pula, Zadar, Gospić, Split i Dubrovnik) dijelit će se  letci kojima se upozoravaju građani na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanjukorištenje mobitela tijekom vožnjenevezanje sigurnosnim pojasom te prekoračenje brzine.

Također, bit će postavljena i povelja (prisega) na koju će se građani imati priliku potpisati i tako se obvezati da će poštivati prometnu kulturu te će im se prigodno pokloniti bedž.

Posebna aktivnost namijenjena je učenicima srednjih škola, osobito učenicima četvrtih razreda koji će uskoro postati vozači te će im biti podijeljeni letci kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila. Isto tako, u zagrebačkim srednjim školama svoj doprinos dat će i hrvatski influenceri: Antonija Stupar Jurkin, Ella Dvornik, Juraj Šebalj i Ivan Šarić koji će svojim angažmanom pružiti podršku ovom projektu, ali i potaknuti buduće mlade vozače na odgovorno i savjesno ponašanje.

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se pod motom “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš”, a koji će biti popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15.652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa Policijska uprava međimurska provest će aktivnosti iz akcije “Pješaci i vozači bicikla oprez!”.

Akcija će se održati sutra (srijedu, 21. listopada) od 8 do 14 sati bit će uključeni policijski službenici svih policijskih postaja.

S obzirom na smrtno stradavanje pješaka o ovoj godini, cilj je ove akcije je pojačanim nadzorom pješaka i biciklista, povećati sigurnost u cestovnom prometu te podići svijest o potrebi, ali i zakonskoj osnovi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijama.

Policijski službenici za vrijeme provođenja akcije posebnu pozornost posvetit će se pravilnom kretanju pješaka prilikom sudjelovanja u prometu, prelasku kolnika te označavanja reflektirajućim materijama.

Ujedno, posebna pozornost posvetit će se i prekršajima vozača bicikla koji ne prelaze ispravno obilježeni pješački prijelaz s obzirom na učestale pritužbe ostalih sudionika u cestovnom prometu. Isto tako pojačano će se nadzirati pravilno kretanje vozača bicikla prilikom sudjelovanja u cestovnom prometu, označavanje reflektirajućim materijama, kao i tehnička ispravnost bicikala.

Tijekom akcije najugroženijim sudionicima u cestovnom prometu (pješacima i biciklistima) policijski službenici dijelit će reflektirajuće prsluke i reflektirajuće trakice. Također, svi nadzirani sudionici imat će priliku potpisati svečanu prisegu i tako se obvezati da će poštivati prometnu kulturu.

(PU međimurska, foto: MUP)