Obilježavanje 30. godišnjice osnutka RODA

Važan datum za PU varaždinsku i Udrugu specijalne jedinice PU varaždinske „RODA“ je 18. ožujka. Naime, tog datuma 1991. utemeljena je Specijalna jedinica policije policijske uprave Varaždin koju su sačinjavali najbolji hrvatski sinovi s područja Varaždina, Međimurja, Zagorja i Podravine. Odmah po utemeljenju formiran je zapovjednički kadar u jedinici, koji uz pomoć rukovodstva Policijske uprave, priprema i provodi ustroj, pronalazi smještaj jedinici, te nabavlja opremu za pripadnike jedinice. Cjelokupni sastav jedinice, koji je u početku imao snagu jednog ojačanog voda, smješten je u prostore Policijske stanice Čakovec. U tom trenutku u Čakovečkoj su policijskoj postaji bili najbolji uvjeti smještaja i rada, pa je provođenje redovnih zadaća i obuke započelo odmah idućeg mjeseca.

Specijalna jedinica policije „RODA“ u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske. Osim značajnog doprinosa u oslobođenju grada Varaždina, jedinica je sudjelovala u oslobađanju prostora diljem Lijepe Naše, proživjela najteže trenutke u Karadžićevu kod proboja u Vukovar, te provela niz godina na Velebitu. Brojne pohvale, priznanja i odlikovanja ukazuju na hrabrost, sposobnost i obučenost ove jedinice, kao i na zajedništvo, poštovanje i organiziranost njezinih pripadnika.

Danas jedinica slavi 30 obljetnicu svog osnutka. U spomen svim poginulim suborcima na Varaždinskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a svečanost je predvodio velečasni Ivica Horvat.

„…Svoje poginule suborce nećemo nikada zaboraviti i nećemo dopustiti da se zaboravi njihova žrtva. Nažalost, jedino što možemo jest odati im zasluženu počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca…“ rekao je predsjednik Udruge mr. sc. Dražen Vitez.

Iako je prvotno bilo planirano održavanje velike svečanosti, nažalost, zbog još uvijek nepovoljne situacije uzrokovane pandemijom COVID-a – 19 te preporuka i mjera Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, načelnik PU varaždinske, sukladno tome priredio je prijem za rukovodstvo Udruge u prostorijama PU varaždinske. Uz prigodno slovo, predsjednik Udruge mr.sc. Dražen Vitez, u znak zahvalnosti uručio je Spomen plaketu načelniku PU Predragu Benčiću, ratnom načelniku PU Ivanu Žitnjaku, posthumno ratnom zapovjedniku postrojbe Goranu Mihaliću i velečasnom Ivanu Horvatu.

USJP RODA VARAŽDIN