Novi projekt Udruge slijepih za djecu

 

Udruga slijepih Međimurske županije od Eko Međimurja d.d. primila je donaciju za projekt „Zaplivajmo!“.

U Udrugu je učlanjena 141 osoba, od toga je 10 djece. Ona polaze aktivnost plivanja na gradskim bazenima „Marija Ružić“ Čakovec u okviru aktivnosti programa „Osjetimo život“, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a koji Udruga provodi od 1. lipnja 2020. godine.

Preko projekta „Zaplivajmo!“ angažirana je sportska trenerica plivanja koja osigurava djeci stručnu podršku i adekvatan pristup te koja specifičnim konceptima radi u vodi sa slijepom djecom. Trenerica neplivače obučava plivanju, a za plivače osmišljava situacije u kojima moraju ispuniti zadatak kroz igru s krajnjim ciljem postizanja samostalnost u vodi.

Provođenje slobodnog vremena isključivo u krugu obitelji dovodi do pasivnosti i nesamostalnosti slijepe djece. Poticanje njihovog druženja i sposobnosti doprinosi stvaranju njihove pozitivne slike o sebi i jača im samopouzdanje – preduvjet ravnopravnog uključivanja u sve segmente društvenog života. Slijepa djeca se premalo kreću u svakodnevnom životu, ne izlaze često sama iz kuća zbog velikih prepreka na ulicama, a svakako im trebaju rekreacija i sport. Plivanje je adekvatni tip rekreacije za njih.

Projekt se provodi s ciljem povećanja kvalitete života slijepe djece. Ovim projektom Udruga potiče društvenu integraciju slijepe djece u aktivnosti lokalne zajednice, aktivno provođenje slobodnog vremena i njihovu samostalnost. Projekt doprinosi i senzibilizaciji osoba koje su u kontaktu s njima, a time i senzibilizaciji šire zajednice o mogućnostima i sposobnostima slijepe djece i njihovim potencijalima doprinosa razvoju zajednice.

TAJNICA UDRUGE

Marina Gašparić