Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena 27./26. obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade “PUMA”

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari, dana 26. lipnja 2021. godine, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja, Ministarstvom obrane RH, posadom helikoptera, planinarskom udrugom „Dinaridi“ i HGSS Split organizirala je obilježavanje 27./26. obljetnice pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“.

Unatoč pandemiji bolesti COVID- a 19  i u skladu s mjerama Stožera Civilne zaštite i Nacionalnog kriznog stožera i ove godine okupili smo se u skromnoj delegaciji u kojoj je sudjelovalo izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ a izaslanstvo su činili bivši pripadnici Puma i udovica našeg pokojnog Željka, Božica Holi. Zatim, državni tajnik Ministarstva obrane, brigadni general Zdravko Jakop, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara, pripadnici 2. mehanizirano oklopne bojne „Pume“, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, župan  Šibensko-kninske županije Marko Jelić, pročelnik Upravnog odjela za HB, civilnu zaštitu i ljudska prava Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, gradonačelnici grada Vrlike Jure Plazonić, grada Knina Marijo Ćaćić i grada Sinja Miro Bulj, načelnici općine Kijevo Martin Ercegovac i  općine Hrvace Dinko Bošnjak. Prisutni su bili i prijatelji, suborci i branitelji, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata,  članovi HGSS-a kao i planinari iz raznih planinarskih udruga. Nazočni su položili cvijeće i zapalili svijeće na spomenik 31 poginulom i 1 nestalom pripadniku 7. gardijske brigade „PUMA“. Spomenik je u novoproglašenom  Parku prirode Dinara izradio Antun Vuko, a otkriven je  25. lipnja 2012. godine.

Također i ove godine  sudionici su pristizali sa svih strana: pješice, terenskim vozilima, enduro motorima i helikopterom. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pružilo je potporu helikopterskim prijevozom sudionika na Dinaru. Također ispred Udruge veterana 7. gardijske brigade „PUMA“, nazočili su i članovi Kluba Osječko-baranjske županije s terenskim vozilom, po projektu „Sjećanje na žrtvu Slavonskih Puma“ financiranim od strane Osječko-baranjske županije.

Kao i proteklih godina ­­­­­PU „Dinaridi“ je i ove godine, za sve koji su se prijavili,  po 9-ti puta, uspješno organizirala pješački uspon na Veliku Duvjakušu za 50-tak osoba, uglavnom planinara amatera. Polazak je bio u 6 sati ujutro iz Sutina kod Ježevića, a sam uspon je trajao oko 3,5 sata, uz logističku i sanitetsku potporu.

Program obilježavanja i komemoracija održani su na Velikoj Duvjakuši na visini od 1709 metara visokom vrhu Dinare, gdje smo sve prisutne podsjetili na ratni put 7. gardijske brigade „Puma“ i ostalih postrojbi HV-a koje su u tijeku Domovinskog rata sudjelovale u vojnim operacijama na Dinari.

Potom je za sve poginule Hrvatske branitelje iz Domovinskog rata održana Sveta misa koju su predvodili velečasni Ivica Horvat, velečasni Ozren Bizek i Don Dražen Balić.

Udruga zahvaljuje na velikoj pomoći svima navedenima koji su svojim angažmanom  pomogli da se ne zaborave 32 heroja Domovinskog rata.

SEMPER PRIMUS

(Udruga Veterana Puma, Pavo Jazvić)