Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu okupilo se 14 dekana javnih veleučilišta

Dekan Klopotan: Kroz razvoj i stalna ulaganja želimo pružiti kvalitetno obrazovanje i jačati stručne studije!

Dekani s čak 14 hrvatskih javnih veleučilišta i visokih škola u utorak su posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu. Tom prilikom ugostio ih je dekan dr.sc. Igor Klopotan, a razlog posjeta bio je održavanje druge redovite sjednice Odbora javnih veleučilišta i visokih škola.

Nedavno osnovani Odbor sastavnica je Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, a osnovan je zbog specifičnosti koje javna veleučilišta i visoke škole imaju u odnosu na privatna.

Jedna od tih specifičnosti jest što se javna veleučilišta i visoke škole, osim iz školarina, financiraju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, no, kako je naglašeno na sjednici, to nije dovoljno. Potrebno je raditi i na realizaciji raznih projekata koji se sufinanciraju iz Europske unije u čemu je upravo  Međimursko veleučilište primjer uspješnosti.

Pozdravivši sve okupljene dekane i zahvalivši im na dolasku, dekan Klopotan istaknuo je zadovoljstvo zbog toga što se druga redovita sjednica održava upravo u Čakovcu.

– Zadovoljstvo mi je ugostiti kolege dekane ovdje na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Moram naglasiti kako sam ponosan što im mogu predstaviti naš novootvoreni Centar održivog razvoja koji je primjer uspješnosti u povlačenju europskih sredstava – rekao je dekan Klopotan dodavši kako uprava MEV-a kontinuirano radi na razvoju i unapređenju Veleučilišta.

Kroz razne europske projekte koji su u planu ili pred realizacijom, Međimursko veleučilište nastoji unaprijediti stručnost i obrazovanje svojih studenata i osoblja.

– Naš cilj je kroz razvoj i stalna ulaganja u Veleučilište, pružiti našim studentima kvalitetno obrazovanje kako bi na tržište rada plasirali stručne, obrazovane i konkurentne mlade ljude – kazao je Klopotan dodavši kako je ključna razlika između stručnih i sveučilišnih studija nakon završetka obrazovanja upravo stručnost i spremnost za tržište rada.

Vox media d.o.o.
za marketing i komunikaciju
Varaždin

Željko Sudarić, dekan vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička i predsjednik Odbora javnih veleučilišta i visokih škola, zahvalivši dekanu Klopotanu na domaćinstvu, pohvalio je sva veleučilišta koja prijavljuju i realiziraju europske projekte kako bi unaprijedila svoj razvoj.

– Razlog našeg današnjeg okupljanja je skori početak upisa i ispitnih rokova o čemu smo željeli raspraviti te riješiti potencijalne probleme prije svega radi dobrobiti naših veleučilišta i budućih studenata – rekao je Sudarić dodavši kako je prošle godine na hrvatskim veleučilištima ostalo čak 15 tisuća praznih mjesta.

Ipak, naglasio je zadovoljstvo zbog velike prednosti koju veleučilišta imaju ove godine.

– Svi zajedno, svi naši studentski zborovi i veleučilišta, uspjeli smo izjednačiti stručne sa sveučilišnim studijima što nam je donijelo jednu jačinu i što je privuklo studente da upisuju stručne studije diljem Hrvatske – kazao je Sudarić.

Kako je ukazano na sjednici Odbora, javna veleučilišta moraju si međusobno potpomagati te zajedno sudjelovati u raznim projektima s ciljem jačanja stručnih studija.