MURID: Projekt “Centar stabilne podrške” privodi se kraju

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – Murid iz Čakovca u suradnji s projektnim partnerima: Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica (COOR), V. osnovnom školom Bjelovar i Centrom za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji „Vrtuljak“ iz Križevaca privodi kraju provedbu projekta “CENTAR STABILNE PODRŠKE” pod referentnim brojem UP.02.2.2.06.0352.

Ukupna vrijednost projekta je 1.499.975,00 kn, traje 18 mjeseci, od 01. 05. 2020. do 01. 11. 2021., te se provodi iz poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednica – FAZA 1” iz OP ”Učinkoviti ljudski potencijali” financiran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda.

U cilju povećanja uključenosti u društvo i pružanja inovativnih usluga rane intervencije, Murid i projektni partneri zaposlili su šestero stručnjaka za direktan rad s 80-tero djece s razvojnim rizicima, 30 stručnjaka educiralo se o osnovnim i naprednim modelima ABA terapije, PECS komunikacije putem slika i VM-MAPP procjene, a radionicama za roditelje i odgojitelje jačali smo njihovo iskustvo, vještine i znanja. Nabavom elektroničke opreme i mjernih instrumenata za procjenu razvojnog profila omogućili smo kvalitetnu, učinkovitu i održivu provedbu projektnih aktivnosti.

Dvodnevnim međunarodnim kongresom na temu „Obitelji usmjeren pristup u praksi“ jačali smo kompetencije stručnjaka za ranu intervenciju u djetinjstvu i potaknuli međusobnu suradnju na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Organizacijom javnih tribina upoznali smo jedinice regionalne i lokalne samouprave i civilno društvo o važnosti provođenja rane intervencije u djetinjstvu s krajnjim ciljem širenja mreže socijalnih usluga u lokalnoj zajednici.

Zahvaljujući tribinama i prijenosu dobre prakse Murid-a, lokalne zajednice projektnih partnera prepoznale su važnost usluge rane intervencije u djetinjstvu te osigurale nastavak  i nakon završetka projekta. COOR Virovitica dobila je potporu lokalne zajednice i osnivača kroz novo zapošljavanje edukacijskog rehabilitatora i logopeda, dok će Grad Križevci polaznicima rane intervencije u djetinjstvu iz Križevaca sufinancirati troškove terapije.

Na kraju projekta pitali smo roditelje čija djeca su koristila usluge rane intervencije u djetinjstvu osigurane ovim projektom te Vam jednu izjavu prenosimo u cjelosti: „Naš sin Maximilian se transformirao kroz dolaske k rehabilitatorici. Od djeteta koje se užasavalo odlazaka u nepoznat prostor k nepoznatim ljudima, koje nije pokazivalo apsolutno nikakvu suradnju i ulazilo u strašne frustracije, on se oslobodio i napredovao. Postepeno je krenuo surađivati, postajao je zadovoljniji, frustracije su se smanjile, razumijevanje mu se popravilo.

Ono što nam je svakako najvažnije je to što smo dobili veliko znanje, shvatili smo u čemu smo griješili, i to ispravljamo. Podrška, strpljenje, razumijevanje i edukacija su nam bili dragocjeni, a toga je stvarno bilo kod svih stručnjaka uključenih u podršku. Hvala svima od srca!“

Projekt je ostvario zacrtana očekivanja i stvorio temelje za širenje mreže usluge rane intervencije u djetinjstvu u nove 3 županije.

Čakra d.o.o.

Irena Kolarić