Mrežna stranica Društva potrošača Međimurja TROŠILICA – prvi potrošački portal u Hrvatskoj

Završen je ovogodišnji ciklus javnih natječaja u jedinicama lokalne samouprave Međimurske županije i Međimurskoj županiji.  Kako je Zakonom o zaštiti potrošača određeno da se udruge za zaštitu potrošača mogu sufinancirati isključivo iz članarine i javnih izvora financiranja, za razliku do svih drugih udruga.

Društvo potrošača Međimurja provodi projekt “TROŠČICA INFO” koji predstavlja prvi potrošački internetski portal u Republici Hrvatskoj (www.trosilica.info). Portal je postavljen 01. siječnja 2017. godine. Otvaranje portala omogućile su Međimurska županija i Općina Gornji Mihaljevec, prihvaćanjem projekta za sufinanciranje.  Kako je Županija slijedeće godine primijenila uvjete javnog natječaja za sufinanciranje projekta udruga za zaštitu potrošača, došlo je u pitanje daljnje održavanje portala.

No, tada su “uskočile”, pored Općine Gornji Mihaljevec, Općine Mala Subotica i Selnica, te je portal dobio na stabilnosti i kvaliteti koji godišnje ima preko 300.000 posjeta (pregleda), od čega oko 50% iz Hrvatske, a zanimljivo je da se posebno prati u Njemačkoj, Luxembourgu, Češkoj, Poljskoj, Australiji u SAD-u.  Trošilica info je neprofitni portal koji uređuje i vodi Društvo potrošača Međimurja, te je s obzirom na raspoloživa sredstva ovo iznimno visoka posjećenost portala.

Od 2019. godine nadalje portal sufinancira i Općina Nedelišće, a u 2020. godini pridružili su se Grad Mursko Središće, Općina Sveti Juraj na Bregu i td Međimurje plin d.o.o., a u 2021. i td Međimurske vode d.o.o.

Iako su potpore, recimo to tako, ne bez zahvalnosti, simbolične, osim td Međimurje plin d.o.o. koje odobrava sredstva koliko se traži projektom (ne traže se velike, već realne sume) uspjeli smo oformiti tim kolumnista. Pored toga uspijevamo najbolji autorski članak tromjesečja nagraditi s 300 kn.

Osnovna bit projekta (internetskog portala www.trosilica.info) je informiranje i edukacija građana-potrošača iz područja zaštite prava potrošača. Cilj nam je oformiti grupu suradnika (dopisnika) kako bi aktualizirali sadržaje sa realnim  dostignutim stanjem zaštite potrošačkih prava u Republici Hrvatskoj.

Projekt Trošilica info je trajni projekt, te nam je težnja u narednom period da se Projekt što više približi pravilima i uvjetima rada neprofitnih elektroničkih medija kako bi se mogli upisati u Registar neprofitnih medija, čime bi se otvorila mogućnost jačeg sufinanciranja od strane Ministarstva kulture i medija. Rješenje vidimo u većem angažiranju volontera kako bi se ispunili uvjeti za upis u Registar.

Ove godine posebnu zahvalnost u ime svih potrošača dajemo donatorima: Grad Mursko Središće, Općine Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Nedelišće i Sveti Juraj na Bregu, te trgovačkim društvima Međimurje plin d.o.o. i Međimurske vode d.o.o.

Preko Trošilice info glas potrošača se čuje !

Glavni urednik
Željko Tomašić