MORH poziva 10.000 pričuvnika – moraju se javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda

MORH će tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine pozvati oko 10.000 razvrstanih pričuvnika, a dio njih već je dobio pozive na kućne adrese.

Dijelu hrvatskih građana na kućne adrese već su stigli pozivi iz MORH-a. Moraju se javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda. S obzirom na situaciju i rat koji traje u Europi, pitali smo MORH – koliko je ljudi dobilo poziv i zašto baš sada?

Na kućne adrese desetak tisuća ljudi stižu pozivi iz MORH-a. Moraju se javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda.

Iz MORH-a su za DNEVNIK.hr objasnili kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga RH.

“Razvrstani pričuvnici pozivaju se u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti priopćen tijekom 2020., 2021. i 2022. godine zbog pandemije COVID-19“, navode u odgovoru iz MORH-a.

Tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine bit će pozvano oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika, dodaju.

Pozivi koji stižu uznemirli su dio građana s obzirom na neizvjesne okolnosti dok traje rat u Europi. Ustav, Zakon o civilnoj službi i Zakon o obrani jamče pravo na prigovor savjesti. Više o tome pročitajte OVDJE.

(iozvor: https://dnevnik.hr/, foto: HVU, ilustracija)