Mladi informatički stručnjaci iz Međimurja osvojili 4 srebra i 2 bronce na Državnom natjecanju iz informatike

Državno natjecanje iz informatike održano je u Vodicama od 12. do 15. travnja na kojem su prisustvovali učenici koji su, nakon školske i županijske razine natjecanja, ostvarili bodovni prag da na isto budu pozvani.

Ovo prestižno natjecanje okupilo je najbolje od najboljih, koji su odmjerili svoja znanja i vještine u dvije kategorije: Primjena algoritama i Logo. Čak 13 članova udruga Mladih informatičkih stručnjaka i Međimurskog informatičkog kluba, učenika osnovnih i srednjih škola, je ostvarilo sudjelovanje na državnoj razini informatičkog natjecanja na čak 14 pozicija, a koji su se pripremali u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Slika 1. Osnovnoškolska ekipa
iza: Viktor Lazar (mentor), Leo Lipić, Leo Dolenec, Dejan Drabić (mentor), Saša Ovčarić i Marin Drabić (mentor)
ispred: Jakov Marodi, Ivano Lukačević, Lovro Žagar, Gita Radiković, Fran Topolnjak i Marin Rođak

Slika 2. Srednjoškolska ekipa: Miljenko Blažeka (mentor), Jakov Biškup, Antun Kralj i Fran Topolnjak

Učenike su na natjecanje pratili odgovorni mentori iz škola, koji su se brinuli za njih, a uglavnom su ih za spomenuta natjecanja pripremali tzv. vanjski mentori (predavači i mentori udruga) tijekom cijele školske godine, pa i dulje. Natjecanje je proteklo u izrazito pozitivnoj i prijateljskoj atmosferi, a svi sudionici su pokazali izvrsnu razinu znanja i kreativnosti. Učenici su se natjecali u rješavanju zahtjevnih zadataka, uključujući programiranje i razvoj algoritama. Svi sudionici su bili iznimno motivirani i angažirani tijekom cijelog natjecanja.

Slika 3. Priprema za početak natjecanja u Primjeni algoritama za osnovne škole

Nakon nekoliko dana intenzivnog natjecanja, šest učenika se uspjelo izdvojiti svojim iznimnim rezultatima. Drugo mjesto u kategoriji Logo, za učenike 5. razreda, osvojio je Lovro Žagar koje g su zajednički za natjecanje pripremali Viktor lazar (vanjski mentor) i učiteljica Sanja Murk iz I. OŠ Čakovec (odgovorni mentor). U istoj kategoriji, istog razreda, Gita Radiković osvojila je treće mjesto. Nju je za natjecanje pripremao Viktor Lazar (vanjski mentor). U kategoriji Primjena algoritama OŠ, za učenike 5. razreda, drugo mjesto osvajaju Gita Radiković i Fran Topolnjak koje je za natjecanje pripremao Dejan Drabić (vanjski mentor). Kod učenika 7. razreda, također kategorije Primjene algoritamaIvano Lukačević osvaja drugo mjesto kojeg je pripremao Dejan Drabić (vanjski mentor), dok Marin Rođak osvaja 3. mjesto, kojeg  je pripremao Marin Drabić (vanjski mentor). Vanjski mentor srednjoškolskim učenicima bio je Miljenko Blažeka (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec). Hvala i ostalim odgovornim mentorima koji su pratili učenike na natjecanje i brinuli o njima: Maji Barbić (OŠ Nedelišće), Valentini Cirkvenčić (OŠ Petar Zrinski Šenkovec), Marini Držanić (OŠ Draškovec), Vesni Mikulić (OŠ Strahoninec), Gordanu Bartoliću (II. OŠ Čakovec) i Danijel Slukić (VI. OŠ Varaždin).

Slika 4. Fran Topolnjak (lijevo) i Gita Radiković (desno)

Slika 5. Ivano Lukačević (lijevo) i Marin Rođak (desno)

Slika 6. Gita Radiković (lijevo) i Lovro Žagar (desno)

Slika 7. Gita Radiković (osvajačica 2 medalje) i
Dejan Drabić (mentor i voditelj Centra izvrsnosti Međimurske županije)

Osvajanje čak 6 medalja izvanredan je rezultat za ovogodišnje natjecanje. Osim samog natjecanja, mentori su iskoristili vrijeme za razmjenu iskustava i prijedloga kako bi se nastavnici u školama uključili u privlačenju što više djece sa sposobnostima i interesom uključivanjem u Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije. Pozivamo ovom prilikom sve njih da se aktivno uključe u zajedničku pripremu učenika za buduća natjecanja u kategorijama primjena algoritama Razvoj softvera. Predavači i mentori iz udruga će vrlo rado svima izaći u susret kako bi djeca postizala što bolje uspjehe i razvijala svoju izvrsnost.

Slika 8. Zajednička fotografija natjecatelja i mentora iz Međimurja i u manjoj mjeri iz Varaždina

Tijekom natjecanja, učenici su bili izloženi različitim izazovima i zadacima koji su testirali njihove sposobnosti u primjeni algoritama i programiranju u Logo programskom jeziku. Ovi mladi genijalci su demonstrirali zavidno znanje i strast prema informatici, što je bilo izuzetno inspirativno za sve prisutne.

Ovogodišnje natjecanje u Vodicama pokazalo je da Hrvatska ima mnogo talentiranih učenika s iznimnim potencijalom u području informatike i računalnih znanosti. Ti mladi ljudi će zasigurno imati svijetlu budućnost u svom profesionalnom životu, a ovaj uspjeh je dokaz da je Međimurje spremno za nove izazove u području tehnologije i digitalne ekonomije.

Slika 9. Uhvaćeni u trenutku natjecanja

Slika 10. Antun Kralj Srednjoškolci u analizi rješenja

U nastavku donosimo detaljan pregled rezultata naših natjecatelja, a isti su objavljeni i na službenim stranicama.

 1. razred
 • 2. mjesto Fran Topolnjak (OŠ Strahoninec), mentor: Viktor Lazar
 • 3. mjesto Gita Radiković (OŠ Petra Zrinskog  Šenkovec), mentor: Viktor Lazar
 1. razred
 • 2. mjesto Gita Radiković (OŠ Petra Zrinskog  Šenkovec), mentor: Dejan Drabić
 • 2. mjesto Fran Topolnjak (OŠ Strahoninec), mentor: Dejan Drabić
 1. razred
 • 6. mjesto Jakov Marodi (OŠ Nedelišće), mentor: Dejan Drabić
 1. razred
 • 2. mjesto Ivano Lukačević (II. OŠ Čakovec), mentor: Dejan Drabić
 • 3. mjesto Marin Rođak (VI. OŠ Varaždin), mentor: Marin Drabić
 • 12. mjesto Leo Lipić (OŠ Draškovec), mentor: Dejan Drabić
 1. razred
 • 6. mjesto Leo Dolenec (OŠ Draškovec), mentor: Dejan Drabić
 • 8. mjesto Saša Ovčarić (I. OŠ Čakovec), mentor: Dejan Drabić
 • 9. mjesto Ozana Margotić (VI. OŠ Varaždin), mentor: Dejan Drabić
 1. razred srednje škole
 • 11. mjesto Fran Janči (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), mentori: Darinka Drabić i Miljenko Blažeka
 1. razred srednje škole
 • 9. mjesto Antun Kralj (Prva gimnazija Varaždin), mentor: Miljenko Blažeka

Među trećim razredima srednje škole bio je pozvan i Jakov Biškup, naš dugogodišnji član i učenik Tehničke škole Čakovec, no bio je spriječen sudjelovati zbog drugih obaveza.

Slika 11. Vrijeme opuštanja s najmlađim natjecateljima

Na svečanom zatvaranju natjecanja, pobjednicima su dodijeljene zaslužene medalje, a organizatori su naglasili da su impresionirani znanjem i vještinama ovih mladih ljudi. Na taj način su pohvalili njihove napore i potaknuli ih da nastave dalje s razvijanjem svoje izvrsnosti u području informatike.

Ovogodišnje Državno natjecanje iz informatike u Vodicama bilo je, ne samo prilika za učenike da pokažu svoje vještine i znanje, već i prilika za promicanje interesa za informatiku među mladim ljudima. Natjecanje je privuklo veliku pažnju i interakciju između učenika, što je pokazalo da postoji velik potencijal za rast i razvoj informatičkih talenata u Hrvatskoj.

 Dejan Drabić