Mirisi, okusi i zvuk Međimurja ispunili su Zagreb

Po 23. put u nizu, Zavičajno društvo Međimurje organiziralo je tradicionalnu vjerskokulturnu manifestaciju Međimursko proščenje tijekom koje je glavnom gradu Hrvatske predstavljena bogata međimurska baština. Održano u nedjelju 10. lipnja, proščenje je započelo svetom misom u Katedrali koju je predvodio pater Tonči Trstenjak u koncelebraciji brojnih svećenika iz Međimurja i Zagreba.

Svečano misno slavlje pjesmom su obogatili Zagrebački liječnici pjevači, dok je na samom kraju Mirko Švenda – Žiga otpjevao “Međimurje kak si lepo zeleno”. Nova lokacija proščenja oduševila posjetitelje Nakon svečanog središnjeg djela proščenja, povorka okupljenih sudionika predvođena Zrinskom gardom krenula je centrom Zagreba do parka Zrinjevac gdje se nastavio bogati kulturno umjetnički program.

Na Zrinjevcu u prigodno nazvanoj „Međimurskoj vulici“ predstavljeni su autohtoni proizvodi poput bučinog ulja, meda, sokova, a veliku pažnju izazvali su cekeri i ručni radovi vrijednih cekerašica kao i međimurska gibanica.

Proščenje je svečano otvorio predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Damir Smrtić, koji je u svom pozdravnom govoru spomenuo promjenu lokacije s Opatovine na Zrinjevac kao jedno od mnogobrojnih osvježenja započetih pod njegovim vodstvom te je naglasio važnost očuvanja tradicije zagrebačkih Međimuraca koji su dali velik doprinos stvaranju Međimurske županije, istaknuvši Damiru Črep Gavrilović kao jednu od idejnih začetnica.

Svojim dolaskom obilježavanje Međimurja u Zagrebu podržali su izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, istaknuti gospodarstvenik i član Društva Antun Mikec, prof.dr.sc. Mijo Bergovec te mnogi drugi.

Popratni kulturno-umjetnički program otvorila je Zrinska garda, recitalom u izvedbi gardista Dragutina Trstoglavca i starim povijesnim usklikom “Navik on živi ki zgine pošteno”.

Mirko Švenda Žiga je počastio publiku izvedbom svojom popevkom, a nakon njega međimurskom glazbom su Zrinjevac ispunili Martin Srpak, Ethno Garden, Dunja Knebl i Kololira, dok je KUD Općine Donji Kraljevec izveo nekoliko spletova i rasplesao uzvanike.

Za mnoge Međimurce koji žive u Zagrebu bila je ovo prilika da se prisjete naših običaja, jela i glazbe te da se zajedno provesele. Ujedno, ovo je bilo prvo proščenje u organizaciji novog vodstva Društva pod predsjedavanjem Damira Smrtića, a s obzirom na brojne pozitivne reakcije na manifestaciju u novom konceptu, Zavičajno društvo Međimurje podiglo je ljestvicu očekivanja.

(tekst i foto Zavičajno društvo Međimurje, Elena Govedić)