Ministar Medved u Sv. Martinu na Muri iznio šokantne podatke o obolijevanju i smrti branitelja nakon Domovinskog rata!

Ministar Tomo Medved za nedavnog boravka u Međimurju, točnije na skupu u Sv. Martinu na Muri, kada je s ministrom Darkom Horvatom posjetio tamošnji ogranak UDVDR-a,  iznio je neke šokantne podatke; da je od kraja rata do današnjeg dana umrlo 63.000 hrvatskih branitelja. To je jako veliki broj umrlih, obzirom na činjenicu da je u registar branitelja upisano oko 505.000 osoba s tim da u to spada i neborbeni sektor.

Po mnogim procjenama izravnih branitelja iz borbenog sektora u Domovinskom ratu bilo je oko 300.000-350.000 te iz toga proizlazi da je svaki 5 branitelj umro ili digao ruku na sebe. Uz ovaj broj umrlih nakon rata, ako ga povećamo za broj poginulih u Domovinskom ratu, broj mrtvih branitelja još se povećava.

Ministar Medved naglasio je kako ministarstvo potiče branitelje na preventivne preglede. Do danas je obavljeno oko 63.000 pregleda. Otkrivenih raznih dijagnoza, odnosno sumnji na razne bolesti je oko 43% . Neki su upućeni na daljnje pretrage, a nekima je predloženo da nastave daljnje pretrage. Naglašeno je da branitelji potiču jedan drugog da se odazovu na te preventivne sistematske preglede te da im se na taj način poboljša zdravstveno stanje.

Sve ovo navedeno treba jako zabrinuti jer su branitelji populacija koja prelazi ili je prešla dobnu granicu od 50 godina, a u tim godinama sve su više podložniji raznim bolestima.

(Pavo Jazvić, foto: P.J.)