MEV drugu godinu za redom organizator Međunarodne znanstvene konferencije

U organizaciji Međimurskog veleučilišta u Čakovcu u četvrtak, 29.travnja, je u Svetom Martinu na Muri održana 7. međunarodna znanstvena konferencija „Innovation, Technology, Education and Management (ITEM)“.

Dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc.dr.sc. Igor Klopotan naglašava da je ovo druga godina organizacije međunarodne znanstvene konferencije u Sv. Martinu na Muri pod pokroviteljstvom Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Prošle godine smo imali čast da nam jedan od urednika Zbornika konferencije bude prof. Victor Beker s Universitiy of Buenos Aires koje je na 66. mjestu u svijetu prema QS Global World Ranking. Ove godine smo zaprimili 40-tak radova stotinjak autora iz cijelog svijeta, no radi korona krize većina predavanja se odvija online. Ova konferencija i novi časopis „Croatian Regional Development Journal“ koji izlazi online, prvi su korak ka znanstvenoj akreditaciji Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i stavljanja Međimurja na domaću i međunarodnu znanstvenu kartu. Nakon znanstvene akreditacije i stavljanja u punu funkciju Centra održivog razvoja planiramo zajedničke studijske programe s partnerskim veleučilištima u STEM području ovdje u Čakovcu“, istaknuo je dekan.

Prodekanica za kvalitetu i međunarodnu suradnju Međimurskog veleučilišta prof. Marija MIščančuk podsjeća da je ovo bila 7. konferencija ITEM, a druga u suradnji sa „Economic and Social Development (ESD)“ konferencijom.

– Ovo je istovremeno i završna konferencija našeg Centra održivog razvoja, našeg velikog projekta. Nedavno smo otvorili Centar održivog razvoja s četiri laboratorija koje možemo iskoristiti za proširenje znanja studenata, ali i za druge znanstvene projekte. Inače, Međimursko veleučilište je aktivno već 12 godina, a naši studenti vrlo dobro kotiraju na tržištu rada. Planiramo i nove studijske programe, to je cilj u budućnosti. Isto tako, imamo cilj biti i znanstvena institucija, da se i na tom planu promoviramo. Tu vidimo mogućnosti napretka za studente i same studije, cjelokupnu situaciju na našem Veleučilištu, ali i na kraju ne manje važno: za cijelu zajednicu – naglasila je Miščančuk.

Predsjednik Organizacijskog odbora ESD konferencije Domagoj Cingula kaže da su vrlo brzo dogovorili suradnju s Međimurskim veleučilištem.

– Međimursko veleučilište je krenulo s nama u organizaciju ove konferencije u sklopu njihovih projekata i zapravo su oni bili inicijatori da spojimo taj njihovu ITEM konferenciju i našu ESD. Kao rezultat izlazi i publikacija u kojoj će biti dostupni svi radovi iz 12-ak zemalja svijeta – kaže Cingula.

Doc. dr. sc. Damira Đukec glavna je urednica časopisa „Croatian Regional Development Journal“.

– To je interdisciplinarni znanstveni časopis, pokrenut da inicijativu dekana. Okupljeno je međunarodno uredništvo visoko citiranih, uglednih autora znanstvenika bez kojih ovo ne bi opće moglo ni krenuti. Sklopili smo ugovor s izdavačkom kućom preko koje ćemo lakše doći do relevantnih, indeksiranih baza podataka. Evo, prije mjesec dana izašao je drugi broj časopisa i na jesen pripremamo treći broj. Imamo radova iz područja građevine, ekonomije, turizma, informacijsko-komunikacijskih znanosti, dakle šarolik spektar tema je pokriven – pojašnjava Đukec.

Zbog situacije s koronom tek je dio sudionika na 7. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Innovation, Technology, Education and Management“ mogao sudjelovati „uživo“ u Svetom Martinu na Muri, dok je većina prisustvovala online. Međimursko veleučilište za 2022. godinu najavljuje 8. konferenciju.

MEV, Marijana Sopek