Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se i u Međimurju

Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Promicanje razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije, podrške koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti osobama s invaliditetom provedbom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini, neke su od aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan. Kako mnogobrojne udruge, ali i Savez osoba s invaliditetom i u Međimurskoj županiji cijeli su tjedan uključeni u obilježavanje te organiziraju niz manifestacija, događanja i aktivnosti. Tako je obilježavanje otvoreno postavljanjem izložbe ručnih i unikatnih radova članova udruga u zgradi Scheier.

Na okruglom stolu o problemima osoba s invaliditetom

U sklopu četverodnevne manifestacije jedna od okosnica svakako je bio održani okrugli stol na temu „Materijalna prava za osobe s invaliditetom“, kojem su prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine, ujedno zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, te predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, ujedno i predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar koja je pritom istaknula veliki problem zakonske regulative prema kojoj su osobe s invaliditetom zakinute, no i naglasila odličnu suradnju u Međimurju s lokalnom zajednicom, kao i jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje osobama s invaliditetom uvelike pomažu u radu i opstanku.

„Međimurska županija vam je dosad bila partner, bit će parter i dalje te mi je zadovoljstvo reći da Međimurje i dalje prednjači po brojnim projektima, po svemu onome što radi za svoje članove, ali i njihove obitelji“, naglasila je zamjenica župana.

UO za poslove župana