MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE – u pripremi je i diplomski studij Primijenjeno računarstvo

Način na koji koristimo računala i računalne programe potpuno je definirao svijet u kojem danas živimo. IT stručnjaci su ti koji spajaju apstraktne ideje stvarajući proizvode koje svakodnevno koristimo. Studij Računarstva pruža znanje, vještine rješavanja problema i sposobnosti logičkog razmišljanja koje služe kao konkurentska prednost u karijeri. Svaka industrija koristi računala, što znači da se računalni znanstvenici mogu baviti bilo kojim sektorom koji žele.

Više o preddiplomskom stručnom studiju Računarstva na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu saznajte u nastavku. Detalje je pripremio viši predavač i pročelnik Odjela za računarstvo Jurica Trstenjak.

Kome je studij namijenjen?

Svi koji imaju sklonosti i afiniteta prema tehnologiji, napravit će odličan izbor u životu

izaberu li studij Računarstvo na MEV-u. IT je danas u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, najbrže rastući sektor, koji ujedno generira najviše ideja te je vrlo zastupljen u istraživanju i razvoju. IT tvrtke su odlični poslodavci, jer je tržište rada u ovom segmentu napravilo svoje. Manjak ljudi je rezultirao odličnim radnim uvjetima, prilikama i odličnim primanjima.

O samom programu

Računarstvo se na preddiplomskom stručnom studiju Računarstva dijeli na smjer Programsko inženjerstvo i na Inženjerstvo računalnih sustava i mreža. Među brojnim ostalim znanjima, studenti bi trebali usvojiti osnove objektno-orijentiranog programiranja, programiranja u .NET okolini, osnove web programiranja, s posebnim naglaskom na skriptne programske jezike, ali i programiranje mobilnih aplikacija, te korištenja CMS sustava.

U cilju svakodnevnog praćenja najnovijih dostignuća naglasak je stavljen na rad u malim grupama pod vodstvom mentora, rad na studijama slučaja, isticanje individualnog razvoja te stjecanje praktičnih znanja kroz stvarne primjere.

Računarstvo je na MEV-u u potpunosti kreirano prema potrebama poslodavaca jer su ga i kreirali poslodavci, prema svojim zahtjevima. Cilj je da se studenti već za vrijeme prakse u VI. semestru približe poslodavcima, kako bi, odmah po završetku, mogli biti u potpunosti iskoristivi poslodavcima jer su znanja koja su stekli maksimalno prilagođena njihovim potrebama.


Bivši studenti o studiju

S obzirom na to da je IT tražena struka i kvalitetnih stručnjaka u toj grani uvijek nedostaje, mogućnosti zaposlenja su vrlo velike. Evo što na temu komentira Robert Poljak, stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija, vanjski suradnik i predavač na MEV-u.

–  MEV sam upisao jer su me oduvijek zanimala računala i informatika, te praktično korištenje informatičkih tehnologija. Mogućnosti zaposlenja su jako velike, s obzirom na to da je IT tražena struka i kvalitetnih stručnjaka u toj grani uvijek nedostaje. Upišite MEV ako vas zanimaju tehnologije te želite biti dio IT zajednice koja se uvijek razvija i predstavlja nove tehnologije te na taj način doprinosi razvoju društva. Na studiju računarstva ovisno o odabiru smjera možete naučiti kako projektirati, instalirati i održavati računalne mreže srednje veličine ili pak razvijati programska rješenja u modernim tehnologijama – poručio je.

Bivši student Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Saša Mikac, danas Web developer i vlasnik tvrtke SMDigital bavi se razvojem i podrškom web aplikacija te također daje svoje mišljenje o studiju Računarstva.

– Upisao sam MEV zbog interesa za programiranjem i same blizine studija. Tijekom studiranja na Veleučilištu razvio sam logiku i koncept programiranja koje mi danas uvelike koristi u mom poslu. Svakom tko se želi baviti programiranjem toplo bi preporučio da upiše studij Računarstvo na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu – kazao je.

U pripremi je i otvaranje diplomskog studija Primijenjeno računarstvo

U slučaju da ipak postoji želja za nastavkom studiranja, u pripremi je diplomski studij

Primijenjeno računarstvo s naglaskom na Cloud Computing, umjetnu inteligenciju, napredne ugrađene sustave, industrijsku automatiku, IoT, Blockchain, industriju 4.0, što znači da budući studenti neće morati odlaziti na druge udaljenije ustanove kako bi mogli završiti 4. i 5. Godinu

Korina Ban