Međimurske udruge na 30. obljetnici 108. brigade ZNG RH

Udruge HVIDR-a Jug Čakovec i Klub 54. samostalne pješačke bojne Goričan na poziv predsjednika udruge 108. brigade ZNG RH Pave Naletilića bili su jučer gosti povodom proslave njihove 30. godišnjice osnutka. Tom prilikom odana je počast poginulim braniteljima.

Izaslanici na obljetnici bili su: Državni tajnik MHB Darko Nekić kao izaslanik ministra Tome Medveda i premijera Plenkovića, general Siniša Jurković zamjenik načelnika GS HV kao izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića, brigadir Mijo Kožić izaslanik NS OS RH generala Roberta Hranja. Izaslanik Hrvatskog sabora bio je saborski zastupnik Pero Ćosić. General Siniša Jurković i brigadir Mijo Kožić bivši su pripadnici 108.br. ZNG RH.

Povjesnica 108 Brigade ZNG RH!

Sa velikosrpskom pobunom kreće naoružavanje i ustrojavanje postrojbi na našem području.

Tako se 22.11.1990.g formira postrojba pričuvnog sastava policije jačine 800 pričuvnih policajaca na području bivših općina Slavonski Brod, Nova Gradiška i Požega.

Postrojba pod svojom kontrolom drži sve vojne objekte jna i SOUR Đuru Đaković gdje su se proizvodile tenkovi.

Početkom rata u Sloveniji brigada odbija uzbunu i postaje 108. brigada ZNG RH.

Brigada je osnovana u selu Podcrkavlje iznad Slavonskog Broda, zapovjedništvo, 1.bojna i pristožerne postrojbe, druga bojna u Sibinju, 3.bojna u Novoj Kapeli, 4.bojna u Vidovicama kod Požege.

Brigada krajem kolovoza zaustavlja vlak iz Slovenije koji je prevozio tehniku jna.

Dolazi se do znatnog ratnog plijena.

Usporedo se vode borbe na Novo Gradiškom bojištu. U rujnu uz ostale postrojbe sa tog područja brigada osvaja sve objekte jna. Osvajanjem skladišta jedan konvoj od 20 kamiona oružja, streljiva i opreme u proboju obruča ulazi u Vukovar. U proboju sudjeluje 5 tenkova M84 i satnija 108.br. ZNG RH, polusatnija SJP Šimini anđeli pakla i satnija Kobri iz Slavonskog Broda.

U listopadu brigada dobiva zapovijed da uslijed jakih četničkim i jna napada napusti Novu Gradišku. Zapovijed je odbijena, Nova Gradiška obranjena kreće se u protunapad. Brigada uz ostale postrojbe u sklopu operacije “Orkan 91” napreduje i razbija neprijatelja kojeg od potpunog uništenja spašava Sarajevsko primirje 3.01.1992.g.

Brigada početkom ožujka ulazi u bitku za Bosansku Posavinu. Ratuje na dva bojišta. Gubi se Modriča, Derventa, Odžak i Bosanski Brod dok su obrane općine Orašje, Domaljevac i dio općine Brčko.

Brigada se po zapovijedi smanjuje da bi u 1993.g dio brigade, taktička grupa ili ojačanja bojna 108.br. ZNG RH sudjelovala u borbama na Južnom bojištu.

U zadnjoj fazi rata brigada zauzima položaje u Spačvanskoj šumi.

Kroz brigadu je prošlo oko 5500 ratnica i ratnika. Živote na oltar Domovine položio je 182 pripadnice i pripadnika sa Brodskog područja, 1 sa Požeškog područja i sa Gradiškog područja 18-20 ratnica i ratnika. Brigada je u svom sastavu imala bespilotne letjelice što je bio njen izum u to vrijeme, oklopno mehaniziranu bojnu, 4 pješačke bojne, inžinjeriju, topništvo, logistiku.

Iz brigade izlazi ljudstvo u sastav 121.br. HV, 121.br. HV 139.br157.br. HV, 37.inžinjerijske bojne, 63.lard PZO i samostalni topničko raketni divizion.

Dio ljudstva odlazi u 3. 5. i druge gardijske brigade.

Ovom prilikom zahvaljujemo se općini Selnica na sponzorstvu ovog putovanja.

Tekst: Pavo Jazvić

Foto: Pavo Jazvić i Mario Eržić