Međimurska županija osigurala više od 387 tisuća eura u novom paketu potpora namijenjenih udrugama civilnog društva, sporta i poljoprivrede

Međimurska županija i u ovoj godini nastavlja s raspisivanjem natječaja za (su)financiranje programa i projekata sportskih udruga, udruga civilnog društva i programa iz područja poljoprivrede i šumarstva.

Cilj je pružiti kvalitetnu podršku udrugama u smislu osluškivanja i praćenja njihovih stvarnih potreba, osnažiti uspostavu inovativnih modela djelovanja i stvaranja te jačati partnerski odnos s civilnim društvom.

 „S ciljem osiguravanja nadstandarda i osnaživanjem zajednice kojima se poboljšava kvaliteta života svim građanima ulazimo u novi natječajni ciklus kojim ćemo osnažiti naše udruge te im pomoći u realizaciji ciljeva koji služe svima nama“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da Županija potrebe za infrastrukturnim projektima zadovoljava prijavama na natječaje EU fondova, dok je izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjeren prema građanima nizom modela poput  financiranja  prijevoza učenika, stipendija i drugih potpora učenicima, studentima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima. „Ukupna vrijednost ovih natječaja iznosi više od 387 tisuća eura odnosno oko 3 milijuna kuna, no to nije ukupan iznos kojim ćemo pomagati našim građanima. Iz županijskog proračuna nastavljamo pomagati učenicama koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja, isplaćivati potpore ostalim srednjoškolcima i roditeljima osnovnoškolaca, uz što smo upravo otvorili i novi ciklus potpora kojima omogućavamo nastavak rada asistenata u vrtićima i školama za djecu s poteškoćama u razvoju, financirat ćemo niz aktivnosti u području kulture, pomagati integraciju osoba s invaliditetom u zajednicu, te olakšavati svakodnevicu našim umirovljenicima“, rekao je župan Posavec.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić u nastavku je istaknula da ukupna vrijednost natječaja iznosi 161.369 eura te da očekuje da će 55 udruga s područja Međimurske županije ostvariti pravo na potporu i osnažiti rad.

„Međimurska županija sa svim udrugama s našega područja gradi odnos temeljen na povjerenju i suradnji što je vidljivo i po aktivnostima udruga te postignućima koja dosežu. Javnim pozivom financirat će se projekti i programi koji pridonose zadovoljavanju javnih potreba u spomenutim područjima kao i realizaciji ciljeva definiranih županijskim strateškim i planskim dokumentima. Natječajem se podrška udrugama podiže na višu razinu te im se omogućava da svoje aktivnosti lakše prilagode stvarnim potrebama građana“, rekla je pročelnica Maja Odrčić Mikulić.

Cilj dodjele bespovratnih sredstava je osnaživanje organizacija civilnog društva u provedbi programa i projekata u području zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva na području Međimurske županije.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović naglašava da će se natječajem financirati i programi te projekti udruga Međimurske županije iz područja poljoprivrede i šumarstva te da su u sklopu programa potpora prihvatljivi projekti čiji su troškovi nastali od 1. siječnja 2023. godine. „Ukupna vrijednost ovog natječaja iznosi 26.544 eura, odnosno dvjesto tisuća kuna, a iznos potpora se kreće od minimalnog iznosa od 265 eura pa do 2.654, odnosno 80 posto ukupno prihvatljivih aktivnosti“, pojasnio je pročelnik Radanović.

U novom poticajnom paketu mjera potpore predviđena su i novčana sredstva za razvoj sportskih udruga i klubova: „Ovogodišnji javni poziv za financiranje programa, odnosno projekata sportskih udruga Međimurske županije raspisuje Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije koja je financirana iz županijskog proračuna“, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Nives Kolarić Strah naglasivši da se na natječaj mogu javiti javiti sve sportske udruge koje provode sportske projekte i programe na dobrobit društva i zajednice. „Vrijednost natječaja iznosi 199.500 eura namijenjenih rekreativnom i amaterskom sportu  te financiranje sportskih manifestacije čiji je cilj razvoj sporta i sportske rekreacije u Međimurskoj županiji.“

U Međimurskoj županiji djeluje više od 15 tisuća sportaša, od rekreativaca i amatera do profesionalaca svih generacija te nije slučajno što je upravo Međimurje kao prvo u Hrvatskoj nosilo titulu Europske regije sporta u 2022. godini. Svaka aktivnost vezana uz sport preduvjet je za kvalitetniji život. Svako ulaganje u sport, rekreaciju i sportsku infrastrukturu vraća se zdravijom i motiviranijom populacijom, što je neprocjenjivo.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić naglasio je kako Međimurje živi zdravo i sportski: „Sport je u našoj županiji sastavni dio života te smo s razlogom najsportskija županija u Hrvatskoj. Kako bismo nastavili graditi taj dobar pravac potrebno je imati kvalitetne osobe koje vode klubove, ali i potporu lokalne zajednice, zato -ovim putem – još jednom zahvaljujem Međimurskoj županiji što prepoznaje važnost ulaganja u sportske udruge jer je upravo dobra suradnja temelj na kojima se nižu sjajni rezultati koje naši sportaši ostvaruju,“ rekao je Kljajić

Međimurska županija novim razvojnim i dobro izbalansiranim proračunom osigurala je više od 387 tisuća eura, odnosno skoro tri milijuna kuna za osnaživanje asocijacija građana u spomenutim domenama djelovanja.

Javni natječaji objavljeni su 17. veljače 2023. godine na internetskim stranicama Međimurske županije – gdje se nalazi i popis potrebne natječajne dokumentacije – dok je rok prijave 20. ožujka 2023. godine.

Služba za poslove župana