Međimurska županija već petu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva i jedina županija koja kontinuirano financira rad skloništa, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

Prve dane nove godine započinjemo nastavkom suradnje sa skloništem za napuštene životinje čiji volonteri, predvođeni predsjednicom udruge Aleksandrom Hampamer, već više od 20 godina obavljaju plemeniti i izazovan posao. Veseli nas nastavak suradnje, no isto tako pozivamo gradove i općine da se uključe i podrže njihov cilj, a to je zbrinjavanje i skrb o napuštenim životinjama.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je potpisao ugovor vrijedan 200 000 kuna s predsjednicom udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Čakovec Aleksandrom Hampamer o sufinanciranju projekta prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja.

Zaštitarsko – ekološka udruga Prijatelji životinja i prirode – osnovana je 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja, zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja. Osnovali su najveće sklonište za napuštene životinje u Republici Hrvatskoj čime su postavljeni temelji zaštite životinja u Međimurskoj županiji, a u 2021. godini sklonište je obilježilo dvadeset godina rada kroz koje su zbrinuli više od 10 000 životinja.

Predsjednica udruge Aleksandra Hampamer naglasila je da na površini od ukupno 15 000 m2 svakodnevno skrbe o gotovo 400 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje. Provode i mnoge druge projekte, od kojih je najznačajniji projekt kastracije, liječenja i zbrinjavanja 1500 pasa iz romskih naselja Međimurja koji je pokrenut i proveden 2018. godine pod kapom Ministarstva poljoprivrede. Projekt kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja nastavlja se s ciljem da se situacija sa psima u naseljima stavi u zakonske okvire i da romska naselja više ne budu mjesta u kojima lutaju psi koji su često bolesni, nisu cijepljeni protiv bjesnoće i nemaju svoje vlasnike. Za ovaj su projekt osvojili Nagradu Heroj za najznačajniji projekt godine.

Od 2019. do 2021. godine provodili su i EU projekt S.N.A.G.A. čime je udruga postala prva udruga s područja zaštite životinja koja je dobila i provela europski projekt. Sklonište je u sklopu projekta dobilo edukacijsko-volonterski centar čime su se postavili temelji i za edukacije u samom skloništu.

Ponosni smo na naših 20 godina rada i zahvalni što smo jedni od rijetkih koji imaju takvu institucionalnu podršku. Županija nas podržava i daje nam vjetar u leđa uvijek kada je potrebno, a dodijeljena sredstva hvalevrijedna su nam pomoć i poticaj da se trudimo još bolje i snažnije. U 2021. godini, u sklonište smo primili 975 pasa, od čega 100 iz potresom pogođenih područja, preko 200 pasa kojih su se ljudi odrekli i 200 pasa zbrinutih iz romskog naselja Kuršanec. Uspjeli smo udomiti 724 pasa, odradili smo preko 5 000 volonterskih sati, a zajedno s kolegama pokrenuli smo Nacionalnu kampanju za Hrvatsku bez pasa na lancu čije se djelovanje i dalje nastavlja dok se ne promjeni Zakon o zaštiti životinja i zabrani držanja pasa na lancu u potpunosti.“, poručila je predsjednica udruge Aleksandra Hampamer istaknuvši da je pred njima godina puna izazova, ali i velikih planova i projekata, a mnogo snage, hrabrosti i sreće u ispunjenju zacrtanih ciljeva poželjeli su im župan Posavec i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.

Služba za poslove župana