Međimurju 936.000 kuna za starije osobe, Mursko Središće, Nedelišće i Donja Dubrava središta aktivnosti

U Muzeju Mimara u Zagrebu upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „IMPULS za 54+“, kojim je Međimurska županija dobila nova sredstva iz europskih fondova. Svečanosti su prisustvovali ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, te župan Međimurske županije  uz nazočnost pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonju Tošić Grlač.

Natječaj za dodjelu sredstava u okviru „Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+“ pokrenulo je Ministarstvo kulture s ciljem uključivanja osoba starije životne dobi u kulturne sadržaje koji će doprinijeti kvaliteti njihova života. Čestitajući korisnicima sredstava ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da hrvatsko društvo stari i stoga su projekti koji brinu o boljoj socijalnoj uključenosti i unaprjeđenju kvalitete života osoba u starijoj životnoj dobi hvale vrijedni.

Mursko Središće, Nedelišće i Donja Dubrava središta aktivnosti

Projekt “Impuls za 54+” Međimurska županija prijavila je zajedno sa svojim partnerima Kulturno umjetničkim društvom “Mura” iz Murskog Središća, Maticom umirovljenika Međimurske županije i Knjižnicom “Nikola Zrinski” Čakovec te je odobreno 100% financiranje u iznosu od 936 000 kuna bespovratnih sredstava. Dobitak za Međimurje je ogroman, jer ne samo da smo dobili još jedan projekt koji u potpunosti financira iz Europska unija, nego se ulaže u društvenu skupinu koja itekako zaslužuje pažnju. Sada treba uključiti našu stariju populaciju u kulturno – umjetničke programe i nadopuniti im slobodno vrijeme sadržajima koji su dio našeg identiteta i baštine.

U projekt će se moći uključiti osobe iz udaljenijih mjesta županije jer će lokacije odvijanja aktivnosti biti u Murskom Središću, Nedelišću i Donjoj Dubravi. Za sudionike će se organizirati radionice folklora, sviranja i pjevanja, poticati čitanje, organizirati posjeti kulturno – umjetničkim događanjima, a svi projekti i naučene vještine u prezentirat će se javnosti na šest događanja. Projekt traje 17 mjeseci, a bitno je naglasiti kako će se uložiti sredstva i u edukaciju osoba koja će provoditi sadržaje.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić podsjetio je da je jedan od prioriteta njegova ministarstva bolja uključenost starijih i rad na aktivnom starenju, te su ovakvi projekti najbolji primjer programa za starije. Osobe starije životne dobi rijetko se uključuju u kulturne sadržaje zbog teže mobilnosti, financijskih razloga, neinformiranosti o aktivnostima u svojoj sredini, no projektom “Impuls za 54+” navedene prepreke nastojat će se premostiti, uz poticanje međugeneracijske solidarnosti i njegovanje međimurske baštine. (m)