Međimurje obilježilo Dan zaštite prirode i biološke raznolikosti

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj tradicionalno se obilježava 22.svibnja, a Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe. Očuvanje biološke raznolikosti temeljno je međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajednička obveza čovječanstva. Obilježavajući ovaj dan, Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije raspisala je javni natječaj za Najbolje mlade čuvare prirode upravo kako bi se među učenicima potaknula svijest o važnosti očuvanja prirode i bioraznolikosti.

U konkurenciji je bilo 5 škola iz Međimurja, a dobitnici su najbolje shvatili što je posao „Čuvara prirode“. Na svečanosti održanoj u prostorima Javne ustanove u Križovcu, učenici su prezentirali svoje radove. Učenici OŠ Sveti Martin na Muri punih su mjesec dana zapažali pojave u prirodi na nekoliko općinskih šuma. Promatravši biljke, životinje i šume izradili su prezentaciju i edukativni film, ali su predložili načelniku općine lokacije gdje je potrebno postaviti klupe, koševe, znakove, kućice za ptice. Izvan nastavna skupina „Mali građani“ 3. Osnovne škole Čakovec istraživala je bajkovite događaje u prirodi te su upoznali leptira-plavca. Njihov cilj je da građane upoznaju o postojanju leptira plavca, da je zaštićen, te koliko je važan za bioraznolikost. Učenik Lovro Blažon iz OŠ Podturen snimio je film o 9 načina čuvanja prirode koje bi se čovjek trebao pridržavati kako bi priroda bila ljepša. Film „Usnula torba“ može se pogledati na Youtube kanalu. Članovi vrtlarske grupe „Čuvari prirode“ iz OŠ Gornji Mihaljevec, pak, izrađuju torbe, pernice i papuče od recikliranog materijala, izradili su sklonište za ježeve, hotele za kukce. Upravo Dan prirode obilježavaju kao projektni dan u cijeloj školi nizom aktivnosti. Mladi ekolozi OŠ Strahoninec prikupili su pak 34 kg hrane za „Sklonište za životinje“. Uz to, izrađuju kutije i plakate, božićne ukrase, a ponosni su na hranilice za ptice od plastičnih boca.

Tako su najbolji mladi čuvari prirode u 2018, Filip Pilaj, Luka Kralj, Mario Novak, Tina Gregorinčić i Matea Jakopić, svi iz OŠ Gornji Mihaljevec. Njihovi mentori su Ivana Štimac Protrka, Marta Lončar Vinković i Andrijana Perčić.

Nagrada se dodjeljuje mladim čuvarima prirode za posebnu brigu o divljim životinjama koje se nalaze oko njih – od malo većih ježeva i ptica pa sve do onih najmanjih – kukaca, za pomoć u povećanju bioraznolikosti, za poseban doprinos u edukaciji drugih oko sebe, kroz pozitivan primjer kojeg pokazuju kroz cijelu godinu, najbolji primjer suživota ljudi i prirode.

Nagrade i prigodne poklone uručio je župan Međimurske županije Matija Posavec čestitavši i zahvalivši svima na realizaciji ovog projekta jer čuvanje naše prirode najveći je doprinos koji ostavljamo generacijama nakon nas.

Biologinja Ivana Rojko, u vrlo poučnom predavanju predstavila je sve prirodne potencijale Međimurja te mnoge specifičnosti kojima se Međimurje može pohvaliti, poput činjenice da u našem kraju obitava preko 30 vrsta vretenca kojih je u svijetu sveukupno 70 vrsta ili važnosti brige za ptice „Bregunice“ koje se dnevno hrane s 10 000 komaraca i služe kao prirodna zaštita stanovništva protiv njih. O tome što radi čuvar prirode govorio je Velimir Bašek.

Ponosni na mlađe generacije koje se bave zaštitom prirode, a u povodu obilježavanja Dana zaštite prirode, posebna su priznanja dobili seniori-rendžeri koji se cijeli svoj životni vijek bave upravo prirodom. To su Ljudevit Marđetko, Antun Lipović i Josip Ceilinger, a priznanja su im uručili ravnatelj javne ustanove Siniša Golub i predsjednica Upravnog vijeća Dragica Vugrinec.

UO za poslove župana

Morana Kiš