Međimurci na studijskom putovanju: Da se ne zaboravi – „Bljesak“

VETERAN – društvo branitelja Domovinskog rata s partnerom Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata – Čakovec organizirali su 30. travnja 2022. godine studijsko putovanje s obilaskom povijesnih mjesta gdje se stvarala hrvatska povijest u VRO „Bljesak“. Osim neposrednih učesnika VRO „Bljesak“, prvenstveno veterana 34. inženjerijske bojne Čakovec, oko 50% učesnika su bile žene i djeca branitelja, te simpatizeri Društva VETERAN.

U Novoj Gradišci učesnicima je domaćin bila Udruga ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška s predsjednikom, umirovljenim pukovnikom Matom Modrićem.

Kod spomenika poginulima branitelja učesnici studijskog putovanja  su položili cvijeće, zapalili svijeće i pomolili se, priključivši se protokolu odavanja počasti poginulim branitelja od strane Grada Nova Gradiška i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a potom su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Potom smo posjetili staru školu u selu Šumetlica gdje je 34. inženjerska bojna bila razmještena u pripremi i provedbi VRO „Bljesak“, gdje je učesnicima vrlo emotivnim prisjećanjem brigadir Dragutin Remenar ispričao sjećanja na te dane ponosa i slave.

Potom su učesnici studijskog putovanje obišli grad Novu Gradišku.

Radni ručak se organizirao u selu Novi Varoš, mjestu velikog stradanja hrvatskih branitelja 1991. godine, te je također kod spomenika poginulim hrvatskim branitelja položeno cvijeće, zapaljena svijeća i pomolilo se kao vječno sjećanje na naše heroje.

Poslije ručka učesnici su posjetili Staru Gradišku, gdje ih je dočekao načelnik općine Velimir Paušić, koji je goste upoznao sa Starom Gradiškom, te ih je proveo kroz kontroverzni Stari zatvor u tom mjestu.

Puni emocija i sjećanja učesnici studijskog putovanje su se vratili u Međimurje da prenesu svojim susjedima, prijateljima, poznanicima kako je od životne važnosti za Republiku Hrvatsku „DA SE NE ZABORAVI!“

VETERAN – društvo branitelja Domovinskog rata

umirovljeni pukovnik

Željko Tomašić, mag.ing.aedif – predsjednik