Ljepote Međimurja prepoznate i u Poljskoj

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravi Kujawsko – pomorskog vojvodstva iz Republike Poljske na čelu s maršalom Mr. Piotr Całbecki u njegovoj pratnji je predsjednica Kujawsko-Pomorskog razvojnog fonda Kamila Radziecka, direktorica Odjela za nadzor vlasništva, gospodarski razvoj i promet Magdalena Mike – Gęsicka i voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Anna Marchwinska.

Početak suradnje Međimurske županije i Kujawsko – pomorskog vojvodstva  počelo je 2015. godine, prilikom održavanja Foruma regija Poljske i Hrvatske s posebnim naglaskom na decentralizaciju te provođenje projekata i povlačenje sredstava iz fondova Europske unije koji su korak do osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja. Poljska je zemlja EU koja je bila najuspješnija u privlačenju europskih sredstava, a Kujawsko – Pomorsko vojvodstvo je regija s bogatim iskustvom te joj je želja ostvariti suradnju s Međimurskom županijom u segmentu poduzetništva, obrazovanja, kulture i enogastronomije, a pritom i stvoriti suradnju na Festivalu Pušipela na Urbanovom.

Maršalek Piotr Całbecki istaknuo je zadovoljstvo viđenim u Međimurju, načinom funkcioniranja regionalne samouprave kao i sinergijom koju ostvaruju svi društveni segmenti. Potpisom Sporazuma o suradnji planirano je, već ove godine, otvorenje restorana u kojem će biti ponuđena autohtona međimurska jela i međimurska vina. Restoran će biti u gradu Toruńu, sjedištu maršalata. Kako je Toruń ujedno i rodno mjesto Nikole Kopernika, ali i mjesto čvrsto vezano uz svjetski poznatog glazbenika, Frédérica Chopina, ponuđeno je da međimurski nadareni glazbenici ovoga ljeta budu dio ljetne škole koja svake godine okuplja mlade glazbenike iz Poljske i Europe. Gosti su ponudili i suradnju u korištenju fondova europske unije, osobito, u segmentu adaptacija pročelja zgrada u centru Čakovca obzirom da su upravo o tome nositelji europske nagrade za korištenje EU fondova u revitalizaciji uže gradske jezgre.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, izrazio je zadovoljstvo stvaranjem nove suradnje sa regijom koja je 24 puta veća od Međimurja i koja broji preko dva milijuna stanovnika: „Drago mi je da su gosti iz Poljske prepoznali naš trud i pristali se povezati s nama, što će rezultirati povezivanjem naših i njihovih poduzetnika, plasmanom vina na veliko tržište Poljske i suradnju u slanju naših učenika na razmjenu. I to je ključ povezivanja, stvaranja novih prijateljstava. Zahvaljujem gostima što su prihvatili biti partneri na ovogodišnjem Urbanovu“ rekao je Posavec.

Izaslanstvu Kuwajsko – pomorske regije prezentirani su potencijali Međimurja te su posjetili Stari grad Zrinskih u Čakovcu, prostor bivše vojarne, sakralne i kulturne objekte na području Međimurja, turističke sadržaje na području općina Sveti Martin na Muri i Štrigove.

Ovom prigodom župan Posavec i maršal Piotr Całbecki potpisali su Sporazum čiji je temeljni cilj uspostavljanje i razvoj bilateralnih odnosa između Međimurske županije s Kuwajsko-pomorskim vojvodstvom iz Poljske. Posebna pozornost posvetit će se i suradnji između vinara i malih i srednjih poduzeća sudjelovanjem na sajmovima i izložbama u dvije zemlje, turizmu i suradnji u privlačenju sredstava iz EU fondov

UO za poslove župana

Morana Kiš