Krovna udruga veterana 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije u Orašju

Predstavnici Krovne udruge veterana 54.spb Međimurske županije, 15. svibnja 2024. godine obilježili su 32. godišnjicu 106. brigade HVO HB Orašje. Obilazeći mjesta na kojima je postrojba ratovala u sastavu 104. brigade, upalili su svijeće za poginule branitelje iz RH u „Polju „ kod mjesta Vidovice, u samom mjestu Vidovice, te je posjećen širi teren oko Orašja na kojemu je 54. samostalna pješačka bojna (dvije dragovoljačke satnije ) sudjelovala u obrani ovoga prostora.

U srijedu 15.5.2024. godine služena je sveta misa za sve poginule branitelje u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju.

Potom su predstavnici braniteljskih udruga, lokalne i državne vlasti BiH ,HVO i Ministarstva Hrvatskih branitelja na centralnom spomen obilježju u Orašju, položili vijence i upalili svijeće za veliki broj poginulih u boju za opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Obrana ovoga „Koridora“ imala je nemjerljiv značaj u ratu 1992. godine. Slijedila je svečana akademija u KC Ivo Gregurević u Orašju a potom zajednički domjenak u prostorima Aqua centra.

S osobitim poštovanjem domaćini su dočekali, primili i ugostili predstavnike brojnih braniteljskih udruga iz RH i predstavnike našega Ministarstva. U druženju branitelja iz cijele Hrvatske ponovo su se susreli stari prijatelji, sjetili se stradalih suboraca i obnovili uspomene na dane slave i ponosa.

Osobito srdačni bili su brojni susreti s veteranima naših članica ZUP ZNG HR i HV.

Put je financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja a predstavnike Udruge vodio predsjednik, Mladen Magdalenić.

(ZBUMŽ)