Konferencija za novinare: Što u novoj školskoj godini očekuje učenike i roditelje?

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 03.rujna no pripreme su u završnoj fazi o čemu su, na konferenciji za novinare, sve učenike i roditelje obavijestili čelnici Međimurske županije.

Bilo je rečeno kako više od 1000 učenika upisuje 1. razred osnovne škole te njih više od 1100 u srednje škole. Istaknuto je kako će sve učenike u novoj školskoj godini na klupama dočekati komplet obaveznih udžbenika koji su im potrebni za novu školsku godinu, te su pozvani roditelji da prate službene stranice Općina i Gradova jer će neke od njih sufinancirati i radne bilježnice.

Prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola je, također, potpuno financiran i osiguran, prvog tjedna nastave svima će biti dostupan nakon čega će biti potrebno ishoditi važeću iskaznicu. Nadalje, biti će osigurane potpore djeci hrvatskih branitelja kao i do sada, ali i redovnim studentima koji su se javili na javni poziv, čiji je iznos u odnosu na prošlu godinu povećan za 100 kuna kada je nedavno 2154 međimurskih studenata dobilo jednokratnu potporu od 600 kuna.

Iz europskih fondova osigurana su sredstva za projekt „Školski obroci svima“ što znači 261 000 obroka za 1492 učenika tijekom cijele školske godine, ujedno čak 116 učenika je u sustavu „Asistenti u nastavi“ u kojoj je, za novu školsku godinu, prijavljeno  95 učenika. Osobni asistenti u nastavi financiraju su velikim dijelom iz EU fondova dok Županija provodi projekt osobnih asistenata u predškolskom odgoju.

Također se provodi projekt „Palim lampicu“ gdje su osigurana sredstva za 80 darovitih učenika, i njihovih 30 mentora u 17 škola diljem Međimurja.  Uskoro kreće i Centar izvrsnosti iz informatike u suradnji sa osnovnim i srednjim školama, udrugom „Mladi informatičari iz Strahoninca“, Tehnološko-inovacijskim centrom, a s novom školskom godinom kreće i eksperimentalni program „Škola za život“ u tri škole.

Projekt Metalska jezgra već je u fazi realizacije dok se očekuje i pozitivan odgovor za Centar kompetencije u strojarstvu vrijedan 48 milijuna kuna koje bi trebale stići iz EU fondova.  Prioritet će i dalje će biti  obrazovanje! Međimurje kao regija zaslužuje vrhunske uvjete za obrazovanje, a konkretno u brojkama to znači da će više od 160 milijuna kuna biti uloženo samo u ovoj godini. Nastaviti će se ulaganja u kapitalne investicije gdje se očekuje završetak projekata dogradnje škola i izgradnje dvorana u Orehovici, Draškovcu, Strahonincu i Goričanu, te čak 16 škola, radionica i učenički dom u projektu energetske obnove. Sve to se radi kako bi se stvorili kvalitetni uvjete za obrazovanje i stvorile škole za život a ne za ocjene. (m)