Kako možemo glasati na izborima?

Na parlamentarnim izborima koji se održavaju 5. srpnja 2020. godine glasači mogu izabrati neku od lista izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište, ali i preferencijalno izabrati pojedinca s liste kojeg žele vidjeti u Hrvatskom saboru. Na taj način birači sami određuju koji pojedinci s liste zaslužuju njihovo povjerenje.

Može se izabrati samo jedna lista i jedan pojedinac s liste. Ukoliko se zaokružuje više lista ili pojedinaca s lista, glasački listić je nevažeći. Što se birača pripadnika određene skupine nacionalne manjine tiče, oni imaju pravo birati za listu izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište, kao i preferencijalno odabrati kandidata s te liste ili za kandidata nacionalne manjine u XII. izbornoj jedinici, kojoj nacionalnoj manjini pripada taj birač.

Ukoliko Vas zanimaju detaljnije upute vezane uz specifične skupine građana, možete ih pronaći na stranicama Državnog izbornog povjerenstva: https://www.izbori.hr/site/izbori-referendumi/izbori-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor/izbori-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor-2272/aktualnostii/obvezatne-upute-i-obrasci-2533/2533

(R. Tomanić, foto: ilustracija)