JOŠ ĆEMO GODINAMA NOSITI MASKE Stručnjaci upozoravaju da prvo cjepivo za koronu neće biti čudotvorno

Lako je moguće da će prvo cjepivo za korona virus dobiti odobrenje za masovnu upotrebu do kraja godine. Ali, stručnjaci upozoravaju da to neće biti čudotvorno oružje te da ćemo još godinama držati razmak i nositi maske.

Dok mediji bruje o porastu broja registriranih zaraza, a širom Europe se uvode novi “lockdown”, optimistične najave da bi se uskoro na tržištu moglo pojaviti prvo cjepivo mnogima zvuče kao jedina nada. Ukupno 11 cjepiva širom svijeta je u posljednjoj, kliničkoj fazi ispitivanja u kojoj se desetinama tisuća daje ili cjepivo ili placebo, piše Deutsche Welle.

Znanstvenici i farmaceutske tvrtke sada nestrpljivo čekaju da se dovoljan broj tih ljudi u svakodnevnom životu zarazi virusom. Ako se ispostavi da su svi ili gotovo svi zaraženi, i oni koji su dobili placebo, to bi značilo da su oni koji su dobili cjepivo zaštićeni. I ono bi onda dobilo dozvolu.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn je ipak oprezan. On je izjavio da se s cjepivom može računati početkom sljedeće godine, vjerojatno do ožujka, ali možda i kasnije.

U njemačkoj biotehničkoj kompaniji BioNTech iz Mainza vide dobre šanse da baš oni budu prvi. U najboljem slučaju, dozvolu za proizvodnju cjepiva bi, nadaju se, mogli dobiti već sredinom studenog.

Logistika se već sprema

U suradnji s gigantima farmaceutske industrije i uz izdašnu financijsku pomoć država, više kompanija širom svijeta već planira masovnu proizvodnju ili kupuje stotine milijuna staklenih posudica u kojima će se skladištiti doze cjepiva.

Američka vlada provodi gotovo vojnu operaciju – a zaista je i vodi vojska – pod nazivom “Operation Warp Speed” u kojoj će osam tvrtki dobiti deset milijardi eura. Cilj je da do siječnja bude spremno 300 milijuna doza cjepiva za američke građane.

Kao i SAD, ni Europska unija ne želi uložiti sve novce samo na jednu opciju – jer ne zna se koje će od cjepiva propasti u posljednjoj fazi testiranja ili koje će se kroz koji mjesec pokazati kao najefikasnije. Zato je EU već osigurala nabavku 800 milijuna doza cjepiva od šest različitih proizvođača.

Cjepivo može nešto, ali ne može sve

Znanstvenici upozoravaju da, pri neslućenoj brzini kojom se razvijaju cjepivo protiv korone – ne treba očekivati čudotvorne uspjehe. Ugledni tjednik Spiegel je ovome posvetio naslovnu temu aktualnog izdanja, a novinari su razgovarali sa šefovima vodećih kompanija koje razvijaju cjepivo.

“U idealnom slučaju, cjepivo pruža dvije stvari: sprječava ili barem ublažava bolest i, drugo, sprječava dalje prenošenje s čovjeka na čovjeka”, kaže vlasnik i glavni istraživač Biontecha Ugur Sahin. No dosadašnje studije sugeriraju da cijepljene osobe i dalje mogu širiti zarazu, ali da brže ozdrave pa u prosjeku zaraze manje ljudi.

Kad cjepivo stigne, zaključuje Spiegel, vjerojatno nas čekaju “kaotični mjeseci” s mnogo otvorenih pitanja. Recimo, koliko je efikasno i sigurno cjepivo, koliko ćemo doza osigurati, tko se prvi treba cijepiti? I kako cijepiti čitavo stanovništvo?

(Izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/zivot/, foto: arhiva Muralista)