Izvođenje nastave na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu prema preporukama HZJZ

Nadopuna preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 31. kolovoza 2020., objavljena 27. studenog 2020., daje dodatne preporuke o načinu izvođenja nastave s obzirom na trenutnu, nepovoljnu, epidemiološku situaciju. Sva nastava bi se trebala izvoditi na daljinu (online), uz iznimku praktične nastave, studentskih vježbi, laboratorijske i terenske nastave. Za izvođenje nastave kontaktno u učionicama sve mjere koje su se primjenjivale do sada ostaju na snazi i dalje.

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu predavanja se, u pravilu, održavaju na daljinu, a vježbe kontaktno u malim grupama studenata koji se službenim dokumentom elektronički evidentiraju prilikom svakog ulaska u predavaonu. Na taj način se brzo i lako prati tko je kada bio s kime u kontaktu. Tijekom nastave obavezna je zaštitna maska. S obzirom na izvanrednu opremljenost i prostorne kapacitete svih prostora Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, nije problem organizirati nastavu u skladu sa ne samo obaveznim, nego i preporučenim smjernicama epidemiologa. Sve predavaone su odgovarajućih površina kako bi se omogućila potrebna udaljenost između studenata kao i između nastavnika i studenata. Sve prostorije imaju mogućnost provjetravanja. Dezinfekcijska sredstva su dostupna na više mjesta, a nakon svake grupe studenata se svaka predavaona dezinficira posebnim strojem. Pribavljeno je dovoljno svih zaštitnih sredstava kao i zaštitnih maski koje su na raspolaganju i osoblju i svim studentima. Već prije početka akademske godina, izrađene su upute za postupanje u ovim epidemiološkim uvjetima, a koje su dostupne na mrežnim stranicama.

Zdravlje i sigurnost studenata i zaposlenika su nam iznimno važni. Međutim, visoko na listi prioriteta je i znanje koje dajemo studentima kao i sama kvaliteta istoga. S obzirom na to da postoji mnogo stručnih kolegija kompleksne materije, a opet uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, ipak smo odlučili taj manji dio nastave izvoditi kontaktno, u strogo kontroliranim uvjetima, uz provođenje svih naprijed spomenutih mjera. Takva organizacija nastave se pokazala uspješnom s obzirom na to da smo na relativno veliki broj studenata, nastavnika i vanjskih suradnika imali svega desetak studenata i troje nastavnika koji su završili u samoizolaciji ili su preboljeli Covid. Isti su bili obiteljski ili poslovni kontakti van ove institucije.

Optimistično gledamo naprijed i nadamo se da će se ovakva organizacija nastave i dalje pokazati uspješnom.

doc.dr.sc. Igor Klopotan

dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu